Woensdag Prikdag! ErikPrikt… verbinding: ‘Eén winkel gaat nooit goed draaien als er niet een prettig winkelklimaat  heerst’

Foto:

De sleutel om steviger in je schoenen te staan ben je zelf… de wekelijkse tip van Erik Slagt.

ErikPrikt… verbinding

Wat moet je daar nou van denken: de Verbinding gaat apart van de Ondernemersvereniging Ermelo haar eigen feestje bouwen. Je zou iets anders verwachten van een nieuw winkelcentrum met die naam.
Orkaan
Diep van binnen weten we dat alles en iedereen met elkaar verbonden is. Je bent als mens deel van het geheel. Dat betekent dat je nooit helemaal zelfstandig en onafhankelijk kan functioneren. Elke verandering in de wereld, in ons land, in ons dorp, kan ook jouw leven raken. Een orkaan in de VS, oorlog in het Midden-Oosten, de boycot van Rusland, op een dag merken we hier de gevolgen. En elke actie van jou, van je buren helpen en afval scheiden tot een sponsorloop, heeft invloed op je omgeving, op het land, op de wereld!
Eén dag leuk
Dat geldt ook voor de winkeliers. Welke doelen streven ze na? Een winkel moet draaien, er moet geld in het laatje komen. Maar een winkel is ook onderdeel van het geheel, van de winkelstraat, van heel Ermelo. Eén winkel gaat nooit goed draaien als er niet een prettig winkelklimaat  heerst, of als er niet een goede afstemming is met het winkelaanbod in de rest van Ermelo. Je bent met elkaar verbonden en je moet het dus samen doen. Een feestje apart is één dag leuk, daarna voel je dat er iets niet klopt.
De nieuwste iPhone
Dat gevoel kan je ook helpen de juiste persoonlijke keuzes te maken. Keuzes die je verder brengen in het leven. Niet steeds een feestje voor één dag, maar jezelf doelen stellen voor de lange termijn, stappen zetten op het pad van je persoonlijke ontwikkeling. Zeg eens eerlijk: hoe vaak denk jij Wat betekent mijn doen en laten voor mijzelf, voor anderen, voor de planeet? En wil ik dat?  En wanneer heb jij het gevoel dat je je doelen hebt bereikt? Als je het in materiële zaken zoekt, bereik je ze nooit: dan ga je na het behalen van het ene doel (de nieuwste iPhone) snel weer op zoek naar het volgende (de breedste breedbeeldtelevisie). Een ton verdienen wordt twee ton verdienen, een vrijstaand huis wordt twee huizen, waarvan een in het buitenland, en ga zo maar door.
Speelplaats
Meer dure spullen willen hebben, brengt je niet echt verder. Je denkt  heel even dat je je verlangens ermee kan vervullen. Of je klaagt dat dat je daarvoor geld tekort komt. Maar voor je echte wensen heb je misschien helemaal geen geld nodig. Een voorbeeld? Je hebt geen duur huis nodig met een grote tuin, zodat je kinderen vrij kunnen spelen. Die zijn beter af op een speelplaatsje in de buurt, waar ze zich verbonden voelen met andere kinderen. En jij bent ook beter af: je kan samen met andere ouders die speelplaats opknappen en onderhouden. 
Want wat blijkt uit alle onderzoeken naar geluk en zingeving? Dat mensen zich het beste voelen als ze iets kunnen betekenen voor een ander en als ze zich met elkaar verbonden voelen.
Erik Slagt
Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt. 
39en-banner-erik-slagt
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen