Column: ErikPrikt… basisbehoeften: ‘Geweten sussen op giro 555’

Foto: erikprikt/ermelo.nieuws.nl

Column: ErikPrikt… basisbehoeften.

Wat heeft een mens écht nodig? Een vraag die actueel is in deze corona-tijden. Daarin is heel veel geklaagd over de opgelegde beperkingen en werden de versoepelingen met gejuich ontvangen: eindelijk vrij! Ondertussen blijkt het grote zomer-hamsteren begonnen, niet meer van wc-papier, maar van kratjes bier, voor het laatst met mega-korting.

Is bier dan één van de zaken die ‘de mensen’ echt niet kunnen missen? Laten we eens kijken naar de verschillende lijstjes basisbehoeften die de ronde doen.* Dan valt op dat er zeer verschillende accenten worden gelegd. Duidelijk is dat we niet kunnen overleven zonder voedsel, huisvesting, veiligheid, direct gevolgd door gezondheidszorg en sociale contacten.

Een intellectueel niveau hoger komen we bij de behoefte aan persoonlijke groei (onderwijs, kennis, verdieping) en het verlangen om gewaardeerd te worden. Ook willen we een bijdrage te leveren aan het grotere geheel. Daar zijn we het overlevingsniveau ontstegen en bezig beschaafde homos sapiens worden.

Voor sommigen is dat niet genoeg: die willen macht en invloed hebben, bijvoorbeeld om een betere maatschappij op te bouwen, in het algemeen belang, of opkomend voor de zwakkeren. Of juist om zelf meer levensruimte te veroveren, ten koste van die zwakkeren. In beide gevallen blijken dan status, sociale erkenning en aandacht zo begerenswaardig, dat deze homo violencis een stuk minder beschaafd uit de hoek kan komen. Dan kunnen het vasthouden aan traditionele normen en waarden en de wens om rituelen uit te kunnen voeren, deze gewelddadige neigingen zelfs versterken. Zie de politieke, religieuze en militaire conflicten wereldwijd.

Gelukkig schijnen de meeste mensen te deugen en komen we vaker ‘gewone’ mensen tegen dan gewelddadige. Dat geeft ruimte aan liefde en romantiek, aan seks en liefde, en de wens om kinderen groot te brengen. En de zittend werkende mens kent de behoefte aan lichaamsbeweging om de spieren te trainen. Dat laatste kan wel weer leiden tot competitie en geldingsdrang, de tegenhanger van het diepe verlangen naar kalmte, en het vermijden van onrust en angst.

Die tegenstellingen zijn, zeker in een ‘mooie sportzomer’ met EK, Tour en Olympische Spelen, overal zichtbaar. Op het veld, waar de een z’n talenten etaleert en de ander die talentvolle tegenstrever verrot schopt. En thuis, op de bank, waar het ‘recht’ op voetbaluitzendingen samengaat met de ‘eerste levensbehoefte’ bier. Als dat met kratten tegelijk wordt gehamsterd, moet je wel concluderen dat voor de meerderheid in de rijke wereld wordt voldaan aan alle échte basisbehoeften.

Extra reden om aandacht te blijven geven aan die minderheid, zo’n slordige 1 miljard mensen, zónder voldoende brood, water, huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg of covid-vaccinaties. Laat staan gekoelde biertjes en een breedbeeld tv. Gelukkig kunnen hamsteraars die zich een beetje schamen hun geweten sussen op giro 555. Voor een écht mooie zomer.

Erik Slagt
Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen