Column: ErikPrikt… vrijheid en veiligheid: ‘Sensatie trekt aandacht’

Foto: erikprikt/ermelo.nieuws.nl

Column: ErikPrikt… vrijheid en veiligheid.

Het Journaal gezien, de wakkere ochtendkrant gelezen? Dus wéér een golf rampennieuws over je heen laten komen? Niet zo gek dat een meerderheid van de Nederlanders denkt dat de wereld onveiliger wordt en de criminaliteit toeneemt. Toch is dat niet waar. Wat toeneemt is de aandacht ervoor, met name op de sociale media. Sensatie trekt aandacht, adverteerders willen aandacht, dus adverteerders krijgen sensatie. En wie de halve dag z’n mobiel checkt, wordt bevestigd in z’n angstgevoelens. Het resultaat? Hoe veiliger het wordt, hoe meer we gaan klagen over het laatste restje aan onveiligheid.

Iets vergelijkbaars hebben we met vrijheid. Er zijn weinig landen waar je vrijer bent in het maken van keuzes over de manier waarop je wilt leven, als Nederland. En toch protesteren grote groepen graag en luidruchtig tegen elke beknotting van die vrijheid. Gek genoeg kiezen veel mensen in hun vrije tijd geheel vrijwillig voor gevaarlijke activiteiten, van skiën en bungeejumpen tot zuipvakanties en ongevaccineerd feesten. Soms met grensoverschrijdend en crimineel gedrag, wat vervolgens onveiligheid oplevert. En dan willen we natuurlijk dat de overheid ons daartegen beschermt, om vervolgens de genomen maatregelen te bestempelen als beknotting van onze vrijheid… .

Op zo’n moment is het goed om ‘heilige’ begrippen als vrijheid en veiligheid van een andere kant te benaderen. Neem het nu lopende ‘Life Beyond-project’ van de Universiteit van Edinburgh. Daar hebben wetenschappers de hulp ingeroepen van veroordeelde criminelen om plannen te ontwikkelen voor een toekomstig bemenst station op Mars. Gedetineerden weten namelijk heel goed hoe het is om te leven in benauwde omstandigheden. Dat beïnvloedt niet alleen het wonen en werken, maar ook de groepscultuur. Op een planeet waar je op elkaars lip zit en nooit onbeschermd naar buiten kunt, kan zich zo’n cultuur gaan ontwikkelen. Zo tekenden, schreven en componeerden deze gedetineerden letterlijk toekomstmuziek. En het gekke is: dat gaf de deelnemers het gevoel dat er heel veel mogelijk was, meer dan in de gevangenis, het gevoel van een soort vrijheid… op Mars.

Kunnen wij daar iets mee, ook al zijn we niet meer opgesloten zijn binnen betonnen muren, maar wel moeten leven met wetten en regels die wij als beperkend ervaren? Misschien kunnen ook wij ons perspectief aanpassen, en zien dat er wel degelijk ruimte is om prettig te leven en onze tijd zinvol te besteden. Gewoon hier op aarde.

Erik Slagt
Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen