ErikPrikt… geloof: ‘zijn er nou zekerheden of zijn ze er niet?’

Foto: erikprikt/ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… geloof: ‘zijn er nou zekerheden of zijn ze er niet?’.

‘Niets is zeker en zelfs dat niet’ is een fraaie paradox: zijn er nou zekerheden of zijn ze er niet? De onzekerheid dáárover voelt al ongemakkelijk. Veel mensen verlangen naar zekerheid, in werk, relatie en gezondheid. Ze leven met de angst om dat allemaal te verliezen en zouden de toekomst wel willen vasttimmeren op het planbord van hun leven. Maar het hele leven is gebaseerd is op toevalligheden. Elke keuze om iets te doen of niet te doen wordt beïnvloed door iets grilligs als het weer, de coronabesmettingsgraad of wat je denkt dat anderen van je verwachten.

Die onzekerheid willen we niet en daarom kiezen we graag voor geloven, ‘de zekerheid van de dingen die je hoopt, en het bewijs van de dingen die je niet ziet’.* Dat geldt niet alleen voor religies, waarin een almachtige god wordt aanbeden. Sterker nog, die maken geloven in de dingen die je hoopt wel lastig, als je dagelijks de afschuwelijke beelden ziet van de strijd tussen aanhangers van verschillende godsdiensten. Maar ook mensen die heilig geloven in een sterke atheïstische leider willen niet graag stilstaan bij de duistere kanten van de machthebber.

Ook agnostici geloven in het bestaan van mooie dingen, ook al zijn ze niet zichtbaar: liefde en vriendschap, eerlijkheid en gerechtigheid. Ze blijven daarop hopen en zien in alle wel zichtbare kenmerken van het tegendeel – haat en vijandschap, valsheid en onrecht – geen reden om van hun geloof te vallen. Zo’n levenshouding kan je naïef noemen, je kan het ook bewonderen. Zeker als dat geloof in het goede zich ook vertaalt in positief handelen, in ethisch verantwoorde keuzes en het streven om zo goed mogelijk het goede te doen. Want het alternatief is óf passiviteit, óf meedeinen op de golven van opportunisme en corruptie.

Wie geen absolute zekerheid nodig heeft om te geloven in een zinvol leven, kan proberen uit te stijgen boven het alledaagse, in het besef onderdeel te zijn van iets groters dan het eigen huisje-tuintje. Onderhuids verlangen veel mensen daar naar, dat zie je aan de bewondering voor degenen die dat gelukt is, uitstijgen boven het maaiveld. Milieu-activiste Greta Thunberg, marathonkoning Eliud Kipchoge, oppositieleider Aleksej Navalny. Zo groots en zo moedig hoeft niet eens. Ga gewoon aan het werk omdat je daar je kwaliteiten bij kan inzetten, geef liefde aan je naasten, steun iemand die vermalen dreigt te worden in ambtelijke molens.

Dat is zinvol, of je het gelooft of niet.

Erik Slagt
Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen