ErikPrikt… links en rechts: ‘Interessant of vermoeiend?’

Foto: Ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… links en rechts

Vind je het interessant of alleen maar vermoeiend, dat gehakketak tussen ‘links’ en ‘rechts’? Afhankelijk van je politieke voorkeur zou je de een of de ander wel de mond willen snoeren, want die permanente woordenstrijd leidt af van waar het werkelijk om gaat: de inhoud. En het beleid dat daar uit voort moet komen. Eigenlijk net als in je eigen hoofd. Want word jij ook (te) vaak afgeleid door aandachtstrekkers en heb je moeite je te concentreren op de belangrijke kwesties? Als je een beetje weet hoe je linker- en je rechterhersenhelft functioneren, kan je daar gelukkig veel aan verbeteren. Dan maak je van malende gedachten rustige observaties. Hoe? door ‘Lefty’, die lastige linkerkant, de mond te snoeren.

We weten al lang dat de werkelijkheid is veel complexer is, maar dit gesimplificeerde hersenmodel is wel geschikt om mee te werken. Kort door de bocht: de rechterkant van je hersenen neemt de dingen heel scherp waar ‘zoals ze zijn’, en de linkerkant interpreteert die gegevens razendsnel om er betekenis aan te geven en er verhalen van te maken. En om die verhalen gaat het. Die zijn meestal overdreven, zitten vol fouten en gaan vaak over bijzaken. Bovendien roepen ze emoties op en leiden ze je af van je serieuzere bezigheden.

Boeddhisten noemen het ‘monkey mind’. Net als die metaforische aap is onze geest altijd in beweging, springend van de ene gedachte naar de andere. Lefty’s ideeën lijken zo belangrijk… voor heel even. Dan heeft hij het weer over iets anders, óók zo belangrijk, en dan in een flits is ook dat idee weer weg…

De rechterhersenhelft, beter in het begrijpen van die beelden en emoties, krijgt zodoende onvoldoende kansen. Die constateert dat ‘dit is wat er nu is’ en wil de situatie rustig analyseren, zonder meegesleept te worden door allerlei (negatieve) interpretaties, dus zonder Lefty toe te staan om de leiding te nemen over je gedachtestroom.

Gelukkig ben jij Lefty niet, hij is slechts een deel van jou. En als je last hebt van hem hebt, bestrijd hem dan met z’n eigen wapens: door heel bewust snel en ongenuanceerd commentaar te leveren. Zodra je opmerkt dat je aandacht wordt afgeleid, benoem je wat je waarneemt. ‘Oh, we komen vast te laat!’ wordt: ‘Zorgen maken’. Van ‘Zou X. m’n mail al hebben beantwoord?’ maak je ‘Een gedachte’. En je brengt je aandacht terug naar waar je mee bezig was. Want dat is wat je wil: je aandacht richten op dat wat je echt belangrijk vindt. Of dat nou ‘linkse’ of ‘rechtse’ idealen zijn.

Chris Niebauer Phd, The Neurotic’s Guide to Avoiding Enlightenment: How the Left-Brain Plays Unending Games of Self-Improvement (2014)
Daniel J. Siegel, The Mindful Brain: Reflection and Attunement in the Cultivation of Well (2007)
Sam Harris, Waking Up: A Guide to Spirituality Without Religion (2015)

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden