ErikPrikt… heel cool: ‘Hoe? Door minder te doen’

Foto: Ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… heel cool
(en waarom dat nuttig kan zijn…)

Het voelt goed om cool te zijn. Niet om de populaire jongen of meid uit te hangen op Facebook of Instagram, met precies de juiste hipsterbaard, haardracht of bil-tattoo, wel om vol zelfvertrouwen sociale contacten te kunnen leggen en je werk te doen. Dat is geen oppervlakkig gedrag, cool kan het verschil maken tussen wel of niet sterk in het leven staan. Je hoeft geen charismatische leider te zijn, die door zijn uitstraling mensen kan inspireren tot grootse daden. In het klein kan ieder van ons méér dan hij of zij denkt. Als het maar oprecht uit je binnenste komt, kan je jezelf inspireren!

Hoe? Door minder te doen. ‘Minder-minder’ heeft een nare bijklank gekregen, terwijl is Les is more al 100 jaar een gerespecteerd concept is in architectuur en design. Zo kan je ook een beetje een cool type te imiteren. Kies voor Brad Pitt of Angelina Jolie, voor Justin Trudeau of Theresa May, Ronaldo of Daphne Schippers, net dat rolmodel waar je de meeste affiniteit mee hebt. Wat hebben ze gemeen? Hun lichaamstaal straalt zelfvertrouwen uit door weloverwogen minder te bewegen en ingetogener te praten dan anderen. Want heel gestrest en hyperactief rondspringen is niet sexy en niet cool.

Zelfvertrouwen is de basis. Vertrouw erop dat je houding van ‘minder doen’ dat zelfvertrouwen uitstraalt. Je zendt continu lichaamstaal-signalen uit die aangeven hoe je je voelt en wat je denkt, in reactie op je omgeving. Hoe kan je die buitenkant cooler laten lijken? Door dat gevoel te visualiseren, net zoals atleten zich mentaal ‘in the zone’ brengen. Door van binnen kalm en zelfverzekerd te zijn, straal je de gewenste mentaliteit uit. Zo triomfeert de geest over de materie, in die zin dat alles wat in je geest huist, er via je lichaamstaal uitkomt.

Een goede tip van een charismatische leider: Ken de regels en breek ze.* Coole mensen weten wel wat correct gedrag is, maar ze overtreden bewust de regels als het hun goed uitkomt. Waarom is dat cool? Ze laten zich niet de wet voorschrijven, ze bepalen zelf wel of ze alle voorschriften naleven. Als jij laat merken dat je staat voor je principes, ook als ze botsen met de mores, maakt dat een krachtige indruk.

Natuurlijk is cool niet in alle situaties de beste houding. Er is niet zoiets als één perfecte manier van ‘zijn’. Je bewust zijn van je houding en manier van praten kan je wel helpen overdreven en onterechte twijfel aan je eigen kunnen weg te nemen, zodat je op een natuurlijke manier je innerlijke krachten kan aanspreken. En zolang je nog niet zover bent: fake it till you make it!

*Know the rules well, so you can break them effectively – Dalai Lama

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden