ErikPrikt… treiteraars: ‘Ze kunnen je leven grondig verzieken’

Foto: Ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… treiteraars

Pesters op school, treiteraars op je werk, bloed-onder-je-nagels-vandaan-halende buren… ze kunnen je leven grondig verzieken. Er zijn strategieën om zo goed mogelijk met dit soort mensen – en met hun gedrag – om te gaan, zodat je er niet aan onderdoor gaat. Maar hoe zit het met je eigen demonen? Hoe ga je om met de treiterige stemmetjes in je hoofd die je pushen en berispen, waardoor je veel te vaak gestrest raakt en je telkens weer schuldig voelt? Je pakt ze op een vergelijkbare manier aan als die ‘externe’ vijanden.

Het eerste advies: ‘Ken uw vijand’. Neem vóór je in de weerstand schiet als je de stress of de schaamte voelt opkomen een moment om onder woorden te brengen waar die innerlijke criticus en die innerlijke rechter het over hebben. Zeggen ze dat er te weinig uit je handen komt? Of dat de kwaliteit onvoldoende is? Wat zat er onder die verwijtende opmerking van je partner? Helder formuleren haalt het ‘onbestemde’ uit je gevoelens en maakt ze minder zwaar.

De tweede tip is: doe niet hetzelfde als die pestkoppen. Doe er geen schepje bovenop door jezelf nog kritischer te beoordelen en met nog meer verwijten te overladen. Geef ook anderen niet de schuld van jouw gevoelens en verwacht ook niet dat zij je er vanaf gaan helpen. Als je je collega’s of partner gaat bekritiseren of van alles verwijten, word je daar zelf niet beter van. In tegendeel, of je gelijk hebt of niet, zij zullen in de tegenaanval gaan en dan heb je interne én externe vijanden! Je moet het zelf oplossen. Gebruik je energie dus alleen daarvoor.

Ga ook niet het ‘gedrag’ van je innerlijke treiteraars kopiëren door snel en impulsief te reageren, net zo snel als die kritische gedachten opkwamen. Die kritiek moet je niet meteen willen wegpoetsen, dat geeft alleen maar meer stress. Neem juist de tijd. Tijd voor zelfreflectie, tijd om advies in te winnen en informatie te verzamelen (360° feedback). Allemaal om een bredere visie te krijgen op je eigen functioneren. Dat leidt tot een meer afgewogen oordeel, van waaruit je de volgende stappen kunt zetten.

Tot slot: ga niet ‘onderhandelen’ met je ‘belagers’. Probeer geen redenen te vinden om je werkwijze goed te praten, verzin geen smoesjes waarom je iets niet hebt gedaan. Neem de signalen wel serieus, er kan een legitiem verlangen onder zitten, een diepere drijfveer. Ik weet van mezelf dat het kritische ‘Je werk is nog niet goed genoeg’ voortkomt uit ‘Ik wil kwaliteit leveren’. En dat daar de overtuiging aan ten grondslag ligt: ‘Als we allemaal ons best doen, wordt de wereld een beetje beter.’ Dáár kunnen we elkaar in vinden, mijn belagers en ik.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen