ErikPrikt…de werkende mens: ‘Hoe kan je op een lossere manier aan de slag?’

Foto: Ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… de werkende mens, geen machine

Ik zie het om me heen: halverwege de zomervakantie en het Kerstreces begint de werkstress al weer toe te nemen. Lijstjes, schema’s en keiharde keuzes kunnen je efficiency verhogen, maar maken dat je produceert als een machine. Dat voelt niet lekker. Hoe kan je op een lossere manier aan de slag?

Zes tips om je werk plezierig te houden. En een toegift.

1. Begin de dag happy: een beetje plezier in de vroege morgen betekent betere resultaten later op de dag. Neem de tijd voor een ochtendloopje (of wat oefeningen), een ‘creatieve douche’ (bedenk onder de straal welk probleem je wilt aanpakken en er stromen nieuwe ideeën binnen) en een lekker ontbijt; geef je partner een compliment (straalt terug!) en ga op tijd de deur uit.

2. Stop met piekeren: ronddraaien in cirkelredeneringen is slopend. Schrijf het terugkerende probleem op, bedenk een paar mogelijke oplossingen en leg het even weg; op een later tijdstip heeft je onderbewuste al het een en ander voorbereid.

3. Geef een persoonlijke touch aan minder aantrekkelijke klussen. Doe ze op een ander tijdstip, op een andere plek, op een andere manier dan je gewend bent of met een andere collega, net wat mogelijk is: autonomie geeft kracht.

4. Doorbreek uitstelgedrag: vervang “nu even niet” en “misschien is morgen beter” door directe actie… van maar 5 tot 15 minuten, niet meer; dat moet lukken en zo ben je wel aan die vervelende klus begonnen!

5. Maak de voortgang in je werk zichtbaar: zet naast het ’to-do’ –lijstje een ‘did-it’ -lijstje, dat motiveert!

6. Wees mild: jezelf je zwakheden vergeven houdt je op de been, jezelf veroordelen en straffen is killing voor je productiviteit. Dat geldt ook voor je collega’s, dus wees ook mild voor anderen en ook dat straalt terug op jezelf.

Tot zover de praktische tips. Maar het belangrijkste is: je werk moet voldoen aan het LINK©-principe* om bevrediging te geven: het moet niet alleen Leuk en Interessant zijn, maar ook Nuttig en in overeenstemming met je Kernwaarden. Daarvoor moet je wel goed naar binnen kijken, bedenken wat jij echt belangrijk vindt in je leven, wat jij wil bijdragen aan de wereld. Geef jezelf de ruimte om dáárover na te denken en kijk wat je binnen en buiten je werk kan aanpassen.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen