ErikPrikt… eerlijk tegenover jezelf

Foto: Ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… eerlijk tegenover jezelf

Mijn hond begrijpt me beter dan mijn vrouw,” hoorde ik een man op de hei laatst verzuchten tegen een andere heer met hond. Nou heb ik alleen ervaring met poezen, en die willen me niet eens begrijpen, maar helemaal onmogelijk is het niet. Het gebruik van onze vocabulaire, de woordenschat die we beheersen, is volgens recent onderzoek* geen unieke menselijke vaardigheid. Het blijkt dat honden niet alleen luisteren naar de intonatie waarop je iets zegt, maar ook naar het woord zelf.

De dieren kregen aanmoedigingen te horen op emotieloze toon (‘goed zo’) en neutrale woorden op een enthousiaste toon (‘alsof!’). Ze bleken daarbij klank en betekenis los van elkaar te verwerken. Zo liet het emotieloze “goed zo” een plekje oplichten in de ‘logische’ linkerhersenhelft van de dieren, en reageerde een gebied in de ‘gevoelige’ rechterzijde van de hondenbreinen juist op de klank, ongeacht welk woord de honden te horen kregen.

Wat maakt dit experiment voor mensen zo interessant? Dat het ‘beloningscentrum’ in de hersenen, het gebied dat je een plezierig gevoel geeft, bij de honden pas oplichtte als beide hersenhelften het ‘juiste’ signaal kregen: een echt lovend woord rechts, plus de juiste intonatie links gaf genot. Net als bij mensen! Je vindt het prettig als je merkt dat iemand iets echt meent. En omgekeerd stoort het je als er iets niet klopt in de toon of de inhoud. Dat zit dus diep in onze genen.

Op de vraag “Gaat het een beetje?”, krijg je vaak een “Ja hoor”, terwijl de aangesprokene treurig kijkt. Dan weet je genoeg: het gaat helemáál niet. Zeg je dan eerlijk wat je denkt te zien? Waarschijnlijk niet, want dat kan pijnlijk zijn. Heel begrijpelijk, maar bedenk wel dat je je op een hellend vlak begeeft wanneer je onoprecht bent tegen anderen.

En hoe vaak ben je oneerlijk tegen jezelf, als je met “Ja hoor” antwoordt? Pas op dat het geen gewoonte wordt. Dan kom je niet voor jezelf op wanneer dat echt nodig is, dan zeg je geen Stop! als het je teveel wordt, geen Nee! als je een extra taak niet aankan.

Als je anderen wilt begrijpen, neem dan eerst de ruimte om van jezelf te begrijpen waarom je Ja of Nee zegt. Eerlijk zijn tegenover jezelf geeft je een goed gevoel. Dan lichten alle beloningscentra op!

* onderzoeker Attila Andics en hondentrainster Márta Gácsi; bron: de Volkskrant, 31-08-2016

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen