ErikPrikt…. perfectionisme: ‘Moet het altijd (nóg) beter?’

Foto: Ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt…. perfectionisme

Tsja, als de Marslander crasht, denkt de vluchtleiding ‘het is niet goed genoeg, het kan nog beter’… Maar hoe vaak denk jij dat van je eigen werk? Moet het altijd (nóg) beter? Perfectionisme kan een heel vermoeiende eigenschap zijn, voor jezelf en voor je omgeving. Het kan zelfs bijdragen aan migraine, burn-out en depressies. Dus weg ermee? Psychologen denken daar anders over: je mag blij mag zijn met je perfectionisme! Mits je het in de hand houdt.

Topprestaties
Op welk terrein je ook kijkt, of dat nou wetenschap, sport of kunst is: de echte uitblinkers zijn vrijwel zonder uitzondering perfectionisten. Wat dacht je van atlete Daphne Schippers, Nobelprijswinnaar Ben Feringa of architect Rem Koolhaas? Niemand zou hun naam kennen als ze een zesjescultuur aanhingen. Zij leveren topprestaties zonder in te storten, waar anderen wel over hun grenzen gingen. Wat bepaalt het verschil?

Faalangst
Het is de kunst om je verwachtingen tijdig bij te stellen en je niet vast te bijten in onrealistische doelen. Dat leidt tot faalangst, weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Je wordt er ook heel moe van, omdat je te maken krijgt met de ‘wet van de verminderde meeropbrengst’: je besteedt veel tijd en energie aan steeds meer werk met steeds minder resultaat. Als je al heel goed werk levert en dat stemmetje in je hoofd zeurt toch nog het is niet goed genoeg, ga je te lang door en overschrijd je je grenzen.

Doorschieten
Waarom doe je het dan? Sommigen willen echt de beste van de wereld worden. Maar de meeste mensen willen gewoon kwaliteit leveren. Dat is prachtig en daarvoor moet je meestal hard werken en vaak zeggen: het kan nog beter! Maar er is een grens. Als jij denkt dat anderen perfecte producten van je eisen en als je bang bent voor hun oordeel wanneer het niet helemaal volmaakt is, of omdat jouw ego zo graag de beste wil zijn, ja dan schiet je door, werk je anderen op de zenuwen en kan je zelf overspannen raken.

Goed genoeg
Wat helpt: jezelf accepteren zoals je bent (niet altijd de beste, zeker niet perfect), jezelf toestaan om fouten te maken (is menselijk), jezelf toestaan om je doelen bij te stellen (toont realiteitszin) en tevreden zijn met ‘goed’. Dat is, ook voor de anderen, meestal goed genoeg. Perfect resultaat dus.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen