ErikPrikt… winnen: ‘Overwinningen op jezelf zijn veel meer waard’

Foto: Ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… winnen

Ooit sleepte ik me na een onbevredigend verlopen arbeidsconflict doodmoe naar Schiphol: even bijkomen op een zonnig Grieks eilandje. Toen ik door de douanepoort liep, gingen er bellen rinkelen en verscheen op een beeldscherm de tekst “YOU’RE A WINNER!” Nou, zo voelde ik me echt niet, want de kwestie had alleen maar verliezers opgeleverd. Maar ik bleek de zo-en-zoveelste reiziger te zijn en kreeg waardebonnen voor de taxfree shops. Je wint door te verliezen, het zou een uitspraak van Cruijff kunnen zijn.

Hoe had het zo ver kunnen komen? Misschien vooral omdat we geneigd zijn een conflict te zien als iets negatiefs, gevoelsmatig behorend bij ‘ruzie’ en ‘oorlog’. En hoe gek het ook klinkt in een tijd waarin mondiale en binnenlandse conflicten van de buis spetteren, dat is meestal niet nodig. In feite gaat het om twee waarheden die niet in één en hetzelfde verhaal passen*. Als de betrokken partijen primair reageren en willen strijden voor hun eigen gelijk, volgt escalatie, maar als ze naar elkaar willen luisteren en de dialoog aangaan, kan er wederzijds begrip ontstaan. Bedenk dat een controverse geen probleem is, maar een stap op weg naar een oplossing of een verbetering. Het Chinese teken voor conflict bestaat uit twee delen: kans en bedreiging.**

De sleutel ligt dus in het luisteren. Niet formeel iemand aanhoren terwijl je mening al vastligt, maar écht luisteren om de ander te begrijpen. En vragen wat je niet begrijpt. De volgende stap is dan niet om alle argumenten van de ander te weerleggen en hem/haar te overtuigen van jouw gelijk, maar om te kijken naar je eigen motieven. Wat wil je bereiken? Wil je de beste oplossing of alleen maar het gevecht ‘winnen’ ten koste van de ander? En brengt zo’n ‘winst’ je dichter bij je doel?

Een win-verlies-resultaat geeft al een nare bijsmaak, maar vaak ontaardt een confrontatie zelfs in een strijd die alleen maar verliezers kent. Zo zinken beide partijen alleen maar dieper in juist datgene waaraan ze proberen te ontsnappen, zoals je ook in drijfzand spartelend ten onder gaat. En zo voelde ik het indertijd ook, al lag ik op het gloeiend hete zand.

Pas later daalde het inzicht dat strijd niets oplost en dat je meer ruimte krijgt door je innerlijk verzet op te geven en te accepteren dat de ander anders denkt. En blijkt win-win niet haalbaar, overwin dan je eigen weerstand en je ego, en stel simpelweg vast dat je het niet met elkaar eens bent. Als je het dáár over eens bent, is de dialoog toch geslaagd. Overwinningen op jezelf zijn veel meer waard dan overwinningen op een ander.

* Lingsma & Den Hoedt
** 衝突

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen