ErikPrikt… valkuilen: ‘Nog een schepje er bovenop?’

Foto: Ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… valkuilen

Deze week was het weer eens raak. Het begon met een bekende vraag: “Ik wil iets anders gaan doen, maar ik weet niet wat. Wat wil ik? Wat kan ik?” Maar al snel kwam de aap uit de mouw: m’n coachee was niet alleen uitgekeken op het werk wat hij deed, hij had zich al flink over de kop gewerkt. Maar zich ziek melden?

Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik op zo’n moment in een staat van opperste paraatheid kom. Is een totale instorting nog te voorkomen? Soms kan ik iemand ‘van de rand van de afgrond’ wegtrekken, een andere keer weigert de betrokkenen te luisteren. Of beter gezegd: de adrenaline- en cortisolhuishouding is al dermate verstoord, dat hij of zij niet meer logisch kán denken en verstandige beslissingen nemen.

De grootste ‘boosdoeners’ zijn in zo’n geval niet de werkgever, niet de ambitie om hogerop te komen en zeker niet de wens om meer geld te verdienen. Het zijn je eigen kwaliteiten. Want elke kwaliteit kan omslaan in je valkuil. In stresssituaties, wanneer je onder druk wordt gezet, is het een natuurlijke reactie om je kernkwaliteiten nog meer in te zetten. Grote kans dat je daar dan in doorschiet en in je valkuil stapt. Voorbeeld?

Je voelde je al verantwoordelijk en je doet er nog een schepje bovenop, waardoor je meer gaat doen dan je aankan. Of je bent zo loyaal aan je collega’s, dat je je niet ziek wilt melden, ook al voel je je hondsberoerd en heb je dagelijks vlekken voor je ogen. Of je hebt zo’n sterke drang om al je werk perfect uit te voeren, dat je bij een te volle agenda geen keuzes maakt en ook niet sommige dingen dan maar eens ‘quick and dirty’ doet, zodat… vul zelf maar in. En meestal stap je in deze drie of nog een paar andere valkuilen tegelijkertijd.

Zelfs in een tijd dat terroristische aanslagen het nieuws beheersen, is de kans heel klein dat je zelf door kogels wordt geveld. Het grootste gevaar schuilt nog altijd in jezelf, in je innerlijke criticus die je opjaagt tot in een burn-out. Het goede nieuws is: er is altijd meer ruimte dan je denkt om andere keuzes te maken. Gebruik die ruimte als het nodig is.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

  • Zie ook: www.espacio-coaching.nl
  • Trefwoorden in mijn boek Sterker staan: adrenaline, innerlijke criticus, keuze, ruimte, stress, valkuil
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen