Column: Ed Bok(t) wint een step bij de Postcodeloterij

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column: Ed Bok(t) wint een step bij de Postcodeloterij. 

Zero points
Lieve lezers, ik heb al de hele week dat liedje in mijn kop; Op de step, op de step, ben zo blij dat ik hem heb! Kennen jullie het nog? En neen, het wordt niet de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival 2022 in Italië, al zou het nummer melodieus en tekstueel niet eens misstaan tussen al dat gekrijs waarvoor bij The Voice geen stoel zou draaien. Ik heb er, tussen het stokbrood met overrijpe Brie en wijn, veel wijn, naar gekeken en het volgehouden tot Suriname voor ons op het podium kwam. Tja wat moet je er eigenlijk nog over zeggen, 11 punten van de vakjury en nul of zero points van de publieksjury voor de moeite is niet veel!

Eddie The Eagle is geland
Maar wat maakt het uit, deelname en de Black Lives Matter beweging bezingen is blijkbaar belangrijker dan meedoen om de prijzen. En zo dacht Ed Bok(t) bij Jeangu Macrooy aan de Spaanse schaatser Gómez die vlak voor deelname aan het EK ‘pootje over’ had geleerd en die op de 10.000 meter, als zijn tegenstander al gefinished was, nog 5.000 meter te gaan had. En aan Eddie the Eagle, Engels oud-schansspringer die met beslagen bril, 15 kilo te zwaar en ongeoefend als een kamikaze van de schans kwam en toeschouwers blij waren dat hij niet in het publiek landde en zijn landing overleefde. Maar populair waren ze, dat dan weer wel!

Koninklijke Shell
Ik hoor mijn lezers nu denken; wat heeft dat liedje op de step er nu mee te maken. Wel, ik kwam daarop door de uitspraak van Rechter Larissa Alwin in de klimaatzaak tegen Shell. Tijdens de uitspraak die voor Koninklijke Shell verregaande consequenties heeft, was er een gejuich te horen als in de Urgenda zaak. De Rechter, die ervaring heeft, lees een beruchte reputatie in ‘activistische’ kwesties, kon een vileine glimlach om de mond niet onderdrukken. De gevolgen zullen op termijn aan de pomp te merken zijn, los van de 8.00 banen bij Shell en zo kwam het liedje; Op de step, op de step, ben zo blij dat ik hem heb in mijn hoofd terecht!

Autoloze zondagen
Oktober 1973, Egypte en Syrië vielen, gesteund door nog 8 landen in de regio het land Israël aan en wel op de Joodse feestdag Jom Kippoer, de Grote Verzoendag. De Arabische landen van de OPEX realiseerden zich tijdens deze oorlog dat ze met hun olievoorraden een wapen in handen hadden om het Westen, dat Israël steunde te raken. Ze verhoogden de prijzen met factor vier en beperkten de olietoever. Aangezien Nederland, toen sprak men zich nog wel ferm uit, Israël steunde ontstond hier de oliecrisis en kregen we autoloze zondagen.

Halve zool op de step
Nu worden straten gevuld met protesterende Hamas aanhangers, maar toen waren de straten, i.i.g. op zondag, gevuld met fietsende en wandelende mensen op de snelweg en een halve zool op een step, in pyjama met ballonnen aan het stuur die voor een weddenschap onderweg ging van het ‘Ermelo’s Eethuis’ naar een kroeg in Putten en terug. Die halve zool, jullie zullen het wel begrijpen was Ed Bok(t). Ik heb het gehaald, ondanks de poging mij op het keerpunt van alcoholdoping te voorzien en zong; Op de step, ben zo blij dat ik hem heb.

Postcodeloterij stroopwafels
Milieudefensie voorziet, na deze baanbrekende en historisch genoemde uitspraak, nog veel meer zaken tegen andere grote bedrijven. Dit kan voor Nederland op termijn mogelijk toch ernstige economische schade betekenen en werkgelegenheid kosten, los van het feit dat de uitstoot dan elders gewoon de algemene lucht in gaat. Deze ‘Milieudefensie’ wordt, net als organisaties en stichtingen als Wakker Dier, Urgenda, Greenpeace, Natuur & Milieu en nog veel meer activistische organisaties zwaar gesponsord door de Postcodeloterij, die daardoor rechtstreeks een bijdrage levert aan deze politiek ongewenste situatie waar bedrijven als Shell maar ook onze boerensector en uiteindelijk dus de consument de dupe van wordt.

Op de step
Het zijn juist de door de Postcodeloterij gesponsorde organisaties die bij Mariette Hamer aanschuiven, wat derhalve verontrustend te noemen is voor de formatie. Want waar de verkiezingsuitslag Linkse partijen wegvaagde en uitkwam op rechts beleid, wordt dat totaal genegeerd. Dus, als autorijden door een tekort- of onbetaalbare benzine onmogelijk wordt, is het misschien een idee voor de Nationale Postcodeloterij om de prijs ‘een pak stroopwafels’ te vervangen voor een ouderwetse autoped oftewel een step. Ik heb al eens geoefend!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen