Column: EdBokt over Sybertje, de ‘criminele’ filantroop

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column: EdBokt over Sybertje, de ‘criminele’ filantroop. 

Dodelijke hinderlaag
Door een veel besproken nieuwsbericht van afgelopen week moest ik denken aan populaire criminelen uit het verleden. Tsja Ed Bok(t), kunnen criminelen ook populair zijn hoor ik jullie denken, nou dat kunnen ze dus! Wat te denken van Bonnie Parker en Clyde Barrow die in de dertiger jaren als bankrovers ‘wereldberoemd’ werden, zelfs zo beroemd dat hun leven in 1967 is verfilmd als ‘Bonnie & Clyde’. Om zich aan het sombere bestaan in de economische crisis van die tijd te onttrekken realiseerde ‘het stel’ de Amerikaanse droom van vrijheid, avontuur en rijkdom door als bankrovers door de staten te trekken, een spoor van dood en vernieling achter zich latend. Hun verhaal eindigde in een dodelijke hinderlaag van de politie.

Meesterkraker op radio en TV
In Nederland was er ook een populaire crimineel die opereerde onder de naam Aage M. Hij werd met name beroemd door zijn grootste en tevens de meest spectaculaire kraak toen hij met zijn thermische lans begin jaren 70 uit de kluis van de Nederlandse Middenstansbank in Helmond 600.000 gulden roofde. De particuliere spaarkluisjes liet hij bewust ongemoeid wat hem, ook omdat hij elke vorm van geweld schuwde, populair maakte en zo populair dat Aage voor de TV door Willem Duys geïnterviewd werd. Aage M kwam ook op de radio toen hij, na een spectaculaire ontsnapping kort vrij man was en bij de radio-uitzending in de Rooie Haan doodleuk de groeten deed aan het gevangenispersoneel van de Blokhuispoort Leeuwarden.

Dodenlijstje Holleder 
Ik kwam op deze populaire criminelen bij het lezen van de avonturen van een hedendaagse crimineel, al is het woord crimineel iets te zwaar aangezet. Laten we het er op houden dat hij iets onoorbaars heeft gedaan al leverde zijn goed voorbereide onoorbare handeling een veelvoud op dan wat Bonnie & Clyde of Aage M met ‘criminele activiteiten’ binnenhaalden. Ed Bok(t) keek afgelopen zondag naar Meesterinterviewer Twan Huys die de nodige ervaring heeft met het interviewen van criminelen en dacht als hij Holleder zo scherp geïnterviewd had in ‘College Tour’, had Twan zeker op het dodenlijstje van diezelfde Holleder gestaan.

Daar komt Swiebertje 
Ik kan er niets aan doen lieve lezers maar telkens als ik de dader van de onoorbare acties zie die zo in het nieuws is, komt de naam Swiebertje naar voren. Jullie kennen hem vast nog wel, landloper Swiebertje die het steeds aan de stok kreeg met veldwachter Bromsnor en Saartje, de huishoudster steeds het hof maakte. Maar de oplichter en zelfverklaarde filantroop heet niet Swiebertje maar Sywert van Lienden, Nederlands politiek commentator, activist en ook nog mede- schrijver van het CDA-verkiezingsprogramma, die belangeloos zei mondkapjes te leveren voor zorgpersoneel, maar via een schimmige deal 9 miljoen in de eigen zakken stak.

Criminele filantroop
Op een eerlijke manier geld verdienen in tijden van crisis is op zich feitelijk niets mis mee maar onder valse voorwendselen, dankzij de pandemie en op de manier zoals het nu blijkt te zijn gegaan, is het niet alleen immoreel maar in mijn ogen crimineel. Maar ja, ik ben maar een eenvoudige amateur-columnist en kan er dus alleen iets over schrijven. Politieke contacten misbruiken, je voordoen als filantroop die het ‘om niets’ doet, een BV naast de stichting oprichten om de 28 miljoen winst weg te kunnen sluizen, VWS de 100 miljoen zelfs laten voorfinancieren, transport en opslag laten betalen en een geheimhouding afspreken om iets onoorbaars onder de pet te houden is gewoon crimineel.

Smerig geld schoonwassen
Het wordt Swiebertje van Lienden te heet onder de voeten en ook in de lucht met dat leuke spandoek achter een vliegtuigje. Spijt van de actie had hij, zo verklaarde hij althans aan Twan Huys, alleen het geld aan ons belastingbetalers teruggeven doet hij niet. ‘Swiebertje’ komt er niet aan of hij moet in de schuldsanering komen. Hij was vernederd en ernstig beschadigd, zo speelde hij de vermoorde onschuld in Buitenhof. We moeten eigenlijk met hem te doen hebben, net zoals Saartje dat met Swiebertje had. Hij gaat zijn ruim 9 miljoen euro beleggen en de eventuele winst daarop doneren aan een paar goede doelen zo had hij al bedacht als ‘wiedergutmachung’. KWF en KIKA zien af van zijn eventuele giften zodat Swiebertje van Liendens smerige geld niet middels de donatie aan een goed doel schoongewassen wordt.

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen