Ed Bok(t) over sjoemelaars, criminelen en Tena Lady…

Foto: Ermelo.nieuws.nl

Ed Bok(t) over sjoemelaars, criminelen en Tena Lady…

Woord van het jaar 2015

Wederom is er door actuele gebeurtenissen een woord toegevoegd aan de Dikke van Dale. Kon ik u in mijn vorige column al melden dat ‘Whatsappen’ als een officieel werkwoord in de Dikke van Dale is opgenomen, nu wordt het woord ‘sjoemel- software’ toegevoegd en is het zelfs verkozen tot ‘het woord’ van 2015, met dank aan gesjoemel bij het Duitse VW. Best wel knap eigenlijk wat ze gedaan hebben maar denk wel, had die software inventiviteit nu ingezet om je positief te onderscheiden in plaats van om te misleiden. Vele miljarden aan claims en software- aanpassingen verder, is het te hopen dat het bedrijf weer verder kan gaan met waar het zo goed in is, betrouwbare auto’s bouwen met Deutsche Gründlichkeit en dat we niet hoeven zingen: ‘Schade VW, alles ist vorbei. Dan zing ik toch echt liever: ‘Schade Deutschland alles ist vorbei’ al lees en vrees ik dat zei zingen: ‘Schade Holland alles ist vorbei

Is sjoemelen niet iets typisch Duits?

Sjoemelen komt volgens het ‘Chronologisch woordenboek’ pas sinds 1971 voor in onze taal, maar afgaande op de krantendatabank Delpher is het woord al eerder ingeburgerd. Zo vroeg een rechter ergens in 1960 aan een verdachte: “Sjoemelt u vaak met de fiscus?” Waarschijnlijk is sjoemelen vanuit het oosten de Nederlandse grens gepasseerd en is het woord ontleend aan het Duitse werkwoord schummeln, dat onder meer ‘iets stilletjes wegwerken’ of ‘bedrog plegen’ betekent. Tja, zo klinkt het redelijk onschuldig. Het is net of een NOS nieuwslezer met een wat meewarige blik meldt dat twee jonge jongens een handtas van een oudere mevrouw hebben afgepakt! Ach, gut die arme jonge jongens toch, zeggen ze eigenlijk. Men zou echter moeten melden dat twee jonge criminelen een oudere vrouw van haar handtas hebben beroofd en dat de rechter de door hun advocaten aangedragen verzachtende omstandigheden eens niet heeft gehonoreerd en hen zwaar heeft bestraft. Net zoals dat met alle ‘sjoemelaars’ zou moeten. Sjoemelen is namelijk gewoon bedrog plegen, frauderen, knoeien, oneerlijk handelen, ritselen of zwendelen en is gewoon crimineel.

Caissière ander mens dan bestuurder

Wanneer een caissière ‘sjoemelt’ krijgt zij ontslag en geen uitkering omdat het ontslag verwijtbaar is, wat overigens terecht is. Tja, beste lezers, ik vraag mij dan wel af waarom politici en (top) bestuurders van bedrijven en instellingen, toezichthouders e.d. er vaak met ‘sorry’ vanaf komen, wachtgeld of een riante gouden handdruk krijgen, een vette bonus en/of schadevergoeding, doorbetaling salaris en pensioenpremie en daarna gewoon weer vrolijk ergens anders hun bestuurlijke kunstjes kunnen vertonen. Vroeger ging je een boek kopen, een thriller als je wilde lezen over gesjoemel en criminaliteit, spannend! Nu hoef je de krant maar open te slaan en lees je er dagelijks over; spannend en bijna gratis! Een sjoemelend PvdA raadslid in Utrecht had ca 40.000 euro uit de kluis van de daklozenkrant gestolen en er nu een boek over geschreven, overigens niet als autobiografisch verslag voor anderen om er van te leren, maar als roman, in de hoop dat hij er ook nog mee verdient. Ik hoop niet dat hij er veel van verkoopt en dat de uitgever er mee blijft zitten. De man kreeg overigens wachtgeld en is als lid van de PvdA lid niet geroyeerd. Ik las ook dat prominent lid zijn van de PvdA bijna een garantie is op een baantje in het ‘old boys network’. Misschien moeten de 600.000 werklozen allemaal maar lid worden van de PvdA, alhoewel … nee doe maar niet, slecht voorbeeld doet volgen…

Tena Lady via Slotervaart Ziekenhuis

Deze week kon er ook een nieuwe dimensie worden toegevoegd aan sjoemelende politici, namelijk het lekken uit de commissie stiekem, alleen het woord al, het zal wel weer met een ehh sisser aflopen. Toch is het misschien geen slecht idee, gezien het feit dat werkelijk alles wat binnenskamers moet blijven, ook al is het onder embargo verstrekt tegenwoordig uitlekt om aan leden van de Tweede Kamer gratis Tena Lady te verstrekken …. Misschien dat het Slotervaart Ziekenhuis ze kan produceren en verkopen tegen een marge van mmm 30%!

Wie schrijft die blijft
Ik denk overigens dat ik mijn columns laat bundelen, wie weet verkoop het. En ‘wie schrijft die blijft’ De Ed Bok(t) bundel rond Sinterklaas, maar ehhh wel kopen dan hè!

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Banner Sinterklaasintocht

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen