Ed Bokt over Whatsappen, Sinterklaas en Zwarte piet én over handhaven

Foto: Ermelo.nieuws.nl

WhatEd Bok(t) over Whatsappen, Sinterklaas en Zwarte piet en over handhaven…

Whats Ed maar alleen als er What is…
Hypocrisie of huichelarij is het voorwenden van geloof, gevoelens, moraal of deugden zonder daar volledig achter te staan of de daaraan verbonden normen en waarden zelf in praktijk te brengen, in het bijzonder bij het bekritiseren van anderen. Hypocrisie kan dus worden gezien als een gedragsvorm die erop gericht is beter voor de dag te treden dan strikt genomen verdedigbaar is, zowel gezien vanuit oprechtheid als vanuit noodzaak door omstandigheden en dat is, weliswaar ehhhh een heel klein beetje op mij van toepassing.

Zo, dat is er uit, en ik kan het maar beter zelf gezegd hebben dan dat jullie mij er, na deze column te hebben gelezen van beschuldigen. Pfftt Ed, waar Bok(t) je nu weer over, hoor ik jullie denken? Wel beste lezers, mijn column gaat over het gebruik van mobieltjes en in het bijzonder over het Whatsappen. Oké, het is in de Dikke van Dale als werkwoord opgenomen, maar moet je er dan ook overal, te allen tijde gebruik van maken, ik zeg eigenlijk dus neen! Misschien moeten we alleen een WhatsApp sturen als er ook echt What is.

Waldorf en Statler naast je op de bank…
Maar ja, beste lezers hoe ergerlijk het kan zijn voor de omgeving, hoe onzinnig de berichtjes soms wel niet kunnen zijn, ook ik maak mij er schuldig aan. Maf eigenlijk wel want zeg nou zelf, om een vriend, die notabene ook nog op schreeuwafstand woont tijdens het op de TV bekijken van een voetbalwedstrijd zo’n dertig App berichtjes over die wedstrijd te sturen is misschien wel een Whatsapp te veel! Ik hoor dan ook wel eens, waarom gaan jullie niet gewoon gezellig naast elkaar op de bank zitten kijken! Tja, daar zit wel wat in. Ik verdedig mij dan door te zeggen, wat heb je liever schat, Waldorf en Statler hevig mopperend naast je op de bank of communicatie via Whatsapp, dat is dan toch een stuk rustiger. We zullen er maar aan moeten wennen, Whatsappen in plaats van praten, vanaf het moment dat we wakker worden totdat we naar bed gaan.

Brief schrijven op de fiets…
Dat het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer zorgt voor gevaarlijke situaties met de nodige verkeersongelukken en zelfs dodelijke slachtoffers tot gevolg is genoegzaam bekend. Dat daar tegenop wordt getreden is dan ook prima. Fietsers echter krijgen alle vrijheid om zich in het verkeer te misdragen en hebben, door hun kwetsbaarheid de Wetgever altijd aan hun zijde tot ergernis van gemotoriseerde mede- weggebruikers. De noodkreet deze week van buschauffeurs en trambestuurders over fietsers die in het verkeer alleen oog hebben voor het scherm van hun mobiele telefoon mag echter niet aan dovemans oren gericht zijn. Zij moeten met regelmaat een noodstop maken waardoor passagiers door het voertuig vliegen om een botsing met een Appende fietser te voorkomen.

Bij een tram ligt dat nog iets gecompliceerder, die staat zo maar niet stil met mogelijk een gewonde of zelfs dodelijke afloop voor de fietser en een trauma voor de trambestuurder. Hier moet de wetgever aan het werk en de politie moet vervolgens handhaven. Het gebruik van de mobiele telefoon in een auto is, terecht al verboden en daar handhaaft men ook op. Dat zou dus ook voor fietsers moeten gelden. Dat lijkt mij niet zo moeilijk uit te leggen. Je kunt onder het fietsen geen brief schrijven dus ook niet Whatsappen, ik zeg handhaven dus!

Gezagsverhoudingen Sint en Piet…
Wetgeving is één, maar handhaven is heel wat anders. Ik las dat de hoofdcommissaris van de politie in Amsterdam, Pieter-Jaap Aalbersberg, het vieren van Sinterklaas voor kinderen van politiemensen verbiedt als er alleen zwarte pieten zijn. Tevens gaf de hoofdcommissaris van politie in Amsterdam in een schrijven aan dat de gezagsverhoudingen tussen Sinterklaas en zwarte pieten gelijkwaardig moet zijn.

Gezag? Whatsapp of ehhh wat is dat…
Tja, u voelt hem als trouwe lezer van mijn wekelijke columns al aankomen natuurlijk. Dat is nu juist het probleem in ons land, bij de wetgever, de overheid en bij het handhaven, er is geen gezag meer…

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

40EN Haarstudio1

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen