Met de opdrachten die de tien enthousiaste Ermeloers gaan uitvoeren op donderdag 28 augustus valt namelijk wel 800 tot 1000 euro te verdienen.De bedenker van de Audionetic , een audiopunt speciaal ontwikkeld voor de openbare ruimte, zal wellicht de tanden knarsen bij een dergelijke oneerbiedige benaming als 'pratende pedaalemmer'. Vrij vertaald is de Audionetic een fraai vormgegeven luisterpaal of informatiezuil van anderhalve meter hoog die belangstellenden via een gesproken boodschap spel- en speelideeën aanreikt, of interessante weetjes vertelt over de omgeving waar deze is geplaatst.
De gewaagde associatie met een pedaalemmer is echter gauw gemaakt. (Zie foto). Temeer omdat de luisterpaal pas gaat 'praten' als het pedaal een paar keer met de voet wordt ingedrukt. Tevens de meest milieuvriendelijke manier om de paal tot leven te brengen. Rijst natuurlijk de vraag waarom het Ermelose Zomer in Gelderland-team ( klik voor eerdere berichtgeving) zich nu juist voor dit fenomeen gaat inzetten. Dat is een lang en omslachtig verhaal lachten Ermeloers David Lagerwaard van de Stichting die het cultureel erfgoed in Ermelo wil beschermen, en Natalie Overkamp, educatief medewerker van Museum Het Pakhuis.
Kort samengevat komt het initiatief om de Ermelose natuur en bossen met in het verlengde de rijke historie, dieren, flora en fauna én beleving te stimuleren en toegankelijker te maken voor iedereen, van David die hiervoor bij de gemeente Ermelo aanklopte. Beheerder bossen en natuurterreinen van de gemeente Ermelo, Henk Jan Zwart, reageerde uiterst enthousiast en riep de medewerking in van Natalie. Met de succesvolle ervaring van de luisterpalen tijdens een uitje naar de Veluwade in 2012, stelde zij voor het concept te vertalen naar Ermelo. Omdat daarnaast de opbrengst van de opdrachten van Zomer in Gelderland aan een stichting of organisatie moet zijn verbonden, 'adopteerde' het Ermelose team de luisterpaal.
Luisterpalen in de buurt van Indianenbos
De in Rotterdam geboren David is sinds hij op zijn twaalfde hier kwam wonen, 'verslingerd' Ermelo. "Het is gewoon een schitterend dorp met een prachtige omgeving. Wat dat betreft zouden meer mensen gebruik moeten maken van de bossen en nog meer willen weten van de achtergrond." Een soort van beleefpad met zes luisterpalen in bosgebied Ruige Veld in Ermelo-Oost ( in de buurt van het beroemde 'Indianenbos') draagt bij tot de ultieme beleving van de Ermelose natuur in al haar facetten meent David. Overigens hoeft het beleefpad geen uitgestippelde route op zich te worden. Bezoekers kunnen er ook bij verrassing ééntje 'tegen het lijf lopen'. Ook kan met de usb-stick een zomerprogramma wordt verwisseld voor een winterprogramma.
David en Natalie noemen de luisterpaal een moderne invulling om bos Ruige Veld te beleven. Dit in weerwil op partijen die meer zien in een app om de plannen te ontwikkelen. "Niet iedereen heeft een smartphone op zak en in het bos is ook niet overal een goede ontvangst. Bovendien praat je niet meer van een gezamenlijke beleving als ieder voor zich met zijn of haar mobieltje bezig is." Het kostenplaatje van 30.000 euro liegt er echter niet om. De gemeente Ermelo en de Stichting die het cultureel erfgoed in Ermelo wil beschermen, zijn ieder bereid een derde van de kosten voor de rekening te nemen. Daarnaast worden op allerlei mogelijke manieren andere sponsors geworven voor het project, zoals fondsen en bedrijven.
Eerste paal op 13 september
De eerste luisterpaal komt er in ieder geval is de stellige overtuiging van David en Natalie, en wel op zaterdag 13 september op het Molenplein, prominent geplaatst voor Museum Het Pakhuis. "Dan kan iedereen zelf zien wat we voor ogen hebben." Het Ermelose Zomer in Gelderland-team werkt mee aan de realisatie van 'de eerste paal'. Op donderdag 28 augustus komt de uitzending vanaf het Raadhuisplein, en het Ermelose team hoopt dat iedereen van de partij is om ze aan te moedigen en zoveel mogelijk selfies maakt. "Het wordt één groot feest op het Raadhuisplein, met als thema 'Van Romein naar regiment'. Defensie heeft al de medewerking toegezegd door onder meer een pantservoertuig als decor te leveren."