Schuldhulpverlening nodig? Financial Health is een sneller alternatief voor aanpak gemeente

Esther van den Brink:
Esther van den Brink: "Wij zijn in staat hulp op maat bieden omdat we meer kunnen en sneller handelen."
Foto: Grietje-Akke de Haas

Bij Schuldhulpverlening is Financial Health een sneller alternatief voor de aanpak van de gemeente. Dat zegt Esther van den Brink, eigenaresse van het bedrijf voor Schuldhulpverlening & Bewindvoering aan Middelerf 10A in Ermelo. “Met andere woorden”, licht zij toe, “de doorlooptijd om te kunnen beginnen met het schuldhulpverleningstraject is korter is dan die van de gemeente. Binnen maximaal zes maanden heeft de klant duidelijkheid en kan sneller schuldenvrij zijn.”

Overheidswantrouwen
Een alternatief maakt meent Esther, dat de doelgroep niet afhankelijk is van één loket zoals nogal eens wordt gedacht. “Bovendien lijkt mij een alternatief erg prettig, ook omdat er een toenemend overheidswantrouwen leeft onder mensen. Begrijp me goed, het instituut is op zich niet verkeerd. Maar de werknemers zitten vast in een bepaald systeem van wettelijke regelgeving dat ze wellicht zelf niet fijn vinden. Maar ze zijn er absoluut niet om jou te pesten.”

Duur?
Om maar meteen duidelijkheid te scheppen; is de vergoeding die Financial Health ontvangt voor de hulp dan niet erg duur? Esther legt uit: “Mensen denken dat wij heel veel geld kosten. Deze kosten worden echter voor mensen met weinig inkomen vergoed via de regeling bijzondere bijstand. Klanten die een hoger inkomen hebben kunnen er eveneens op rekenen dat onze vergoeding nooit ten koste gaat van hun leefbudget.”

Hulp op maat
Maatwerk leveren, daar streeft Financial Health naar. Esther: “Wij zijn in staat hulp op maat bieden omdat we meer kunnen en sneller handelen. Het schuldhulpverleningstraject is daardoor sneller en korter.” Met ‘wij’ doelt Esther in deze context op Insolventie Flevoland, een team van professionele Wnsp-bewindvoerders en assistenten. De samenwerking met Insolventie Flevoland betekent kortere lijnen, meer juridische hulpmiddelen en kortere wachttijden.

Lukt het niet?
Er zijn twee manieren om van de schulden af te komen legt Esther uit; het minnelijk schuldsaneringstraject (Msnp) waarbij wordt geprobeerd om met de schuldeisers een afkoopregeling te treffen, zonder tussenkomst van een rechter en zonder Wsnp-bewindvoerder. Lukt het niet om tot een oplossing te komen met een minnelijke schuldregeling, dan wordt de rechter gevraagd om een oplossing. Dat is het wettelijke traject via de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wnsp).

Geld voor de dagelijkse boodschappen
Eerder vertelde Esther al dat Financial Health efficiënt te werk gaat. “Wij inventariseren de problematiek en pikken eerst de meest urgente zaken eruit. Die lossen we op; huurachterstand bijvoorbeeld en het betalen van de energierekening. Om een stuk rust te brengen in de situatie stellen wij vervolgens een budgetplan op om de inkomsten en uitgaven op elkaar af te stemmen. Daarbij zorgen we altijd dat er geld is voor de dagelijkse boodschappen.”

‘Wij blijven de klant helpen en steunen’
Zodra de situatie is gestabiliseerd, wat ongeveer 3 maanden in beslag neemt, kan het schuldhulpverleningstraject worden gestart door Insolventie Flevoland. Gedurende het schuldhulpverleningstraject blijft Financial Health het aanspreekpunt voor de klant. “Wij blijven de klant helpen en steunen. Ook communiceren wij met de diverse betrokken partijen. Van die communicatie krijgt de klant weinig mee. In feite verneemt deze alleen dat die in het schuldhulpverleningstraject zit.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen