Winterjas én korte broek tijdens Veluwse Bokkentocht Herfst Editie 2023

Het was vandaag, zondag 15 oktober, een Veluwse Bokkentocht vol tegenstellingen. Terwijl de ene deelnemer een winterjas en dikke wanten droeg, durfde een ander het aan in de korte broek de tocht te fietsen. Ook het weer was grillig. Zeer zonnige perioden werden afgewisseld met korte stortbuien. En het was fris op de fiets. Kortom, een herfstige fietstocht!

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Goedgemutst
Met meer dan zomerse temperaturen was dat de afgelopen edities wel anders. Het humeur van de deelnemers aan de compleet uitverkochte dertiende editie, goed voor zo’n 1500 bokkenrijders, was er niet minder om in ieder geval. Een clubje mannen dat de Veluwse Bokkentocht startte bij Speciaalbier café de Hazeburg aan de Putterweg in Ermelo, stapte goedgemutst op de fiets. “Vanmorgen dachten we nog: ‘wat zal het gaan worden’. Maar het is nu zonnig, stel dat het gaat regenen dan proberen we op tijd ergens binnen te zitten.”

Jongste deelnemer
De jongste deelnemer, Maud van 5 weken oud, lag lekker warm ingestopt in de kinderwagen. Moeder Ellis is een fervent bokkenrijder: “Dit jaar moet ik een keertje overslaan en ga ik niet op de fiets. Maar samen met Maud ga ik een stukje van de route lopend afleggen.” Zoals elke editie genoot Tineke van Wilgenburg volop van alle aanloop. Ook deze Veluwse Bokkentocht was de samenstelling van de deelnemende horeca anders dan voorgaande edities. “Dat doen we bewust om het afwisselend voor de deelnemers te houden.”

Heerlijk hapje van het huis
Naast veel gemengde vriendengroepen, waren er ook opvallend veel groepen met alleen mannen die vandaag de Veluwse Bokkentocht fietsten. Bewust, zo riep een man: “De vrouwen komen er vanzelf bij!” Waar de Hazeburg een wrap met kipgehakt, rucola en ui als heerlijk hapje van het huis serveerde, scoorde Bar Cafetaria ’t Zomernest met Chili Cheese Loaded Fries, ofwel een patatje met kaassaus, spekjes, lente-uitje en red chili.

Bezem
Terwijl donkere wolken zich samenpakten en kort maar hevig het regenwater over partytent uitstortten, kwam medewerker Aartje kalm met een bezem aanlopen. Met een flinke por in het tentdoek voor het overtollige regenwater, maakte ze het vervolgens extra gezellig met het aansteken van de waxinelichtjes op tafel.

Met de auto 
Binnen maakte zanger Martin Williams zich op voor een spraakmakend optreden. Verderop zat een vriendengroep aan een tafeltje vlakbij de bar. “Wij spelen vals”, fluisterde een man. Hoezo? “Wij zijn met de auto”, grijnsde hij, “niet verder vertellen hoor.”

Over de Veluwse Bokkentocht
De Veluwse Bokkentocht, een initiatief van Speciaalbier café de Hazeburg aan de Putterweg in Ermelo, is een fietstocht over de Veluwe van zo’n 30 á 35 km. De fietstocht gaat door de Veluwse bossen, over het platteland en langs verschillende gezellige cafés/restaurants. Bij elke horecagelegenheid wordt er een herfstbokje getapt en op vertoon van de Bokkentochtkaart krijgen de deelnemers een heerlijk hapje van het huis. De drankjes komen voor rekening van de deelnemers. Bij elk café krijgen de deelnemers bovendien een stempel. Bij een volle kaart is de kaart een Veluwse Bokkenkruisje waard.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen