Nans uit Ermelo is volwassen geworden

Nancy-Els de Jonge.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Na het al jarenlange succesvolle concept van Bij de Les, huiswerkbegeleiding voor middelbare scholieren én studenten, startte Nancy-Els de Jonge dit jaar met het ontwikkelen en in de markt zetten van Nans. “Nans wil er zijn voor de ouders zoals Bij de Les er wil zijn voor de leerlingen.”

De juiste toon gevonden
Aan de vooravond van een nieuw jaar vindt Nancy-Els dat Nans volwassen is geworden. “Aan de inhoud is niets veranderd, maar Nans heeft de juiste toon gevonden. Nans is uitgegroeid tot iets waar ouders echt iets aan hebben. Met de handvatten van Nans kunnen ouders zelf doen wat we hier bij Bij de Les doen.”

‘Je wilt zó het beste voor ze’
Nancy-Els kan de relatie ouder-puberkind zó treffend verwoorden, dat je je als vader en moeder begrepen voelt. Zo zei zij eerder: “In mijn tijd als huiswerkbegeleider, docent, mentor en als moeder heb ik veel geleerd. Het is niet makkelijk om er op een goede manier te zijn voor de mensen waar je zo zielsveel van houdt. Je wilt zó het beste voor ze. Je bent zó overtuigd van hun potentieel. Je wilt niéts liever dan ze behoeden voor alle fouten die je kunt bedenken. Maar de puberteit vraagt iets anders van jou als ouder. Want juist nu wil je kind zijn eigen keuzes maken.”

‘Ga niet nog meer doen’
Een kind bijvoorbeeld dat zoveel in zijn of haar mars heeft, maar te lui of te makkelijk is om er dát mee te doen wat jij als ouder graag zou willen. Welke ouder frustreert deze houding niet? Welke ouder gaat er vervolgens niet ‘bovenop zitten’ om het kind zover te krijgen, dat deze zijn of haar talenten wel gebruikt? Je wilt immers het beste voor je kind. “De oplossing zit er echter niet in dat jij als ouder (nog) meer gaat doen”, weet Nancy-Els uit jarenlange ervaring.

Proces van loslaten
Ouders houden van hun kind en zien ze graag opgroeien tot zelfstandige volwassenen die lekker in hun vel zitten. In de periode van opvoeden doen ze daar hun uiterste best voor. Maar het proces van loslaten valt niet altijd mee, ondanks dat je er als ouder juist naar toewerkt dat je kind op eigen benen leert staan. Loslaten gaat ook over het huiswerk van je kind. Nancy-Els: “Het schoolwerk is van het kind, dat moet niet jouw verhaal worden. Want anders geef je eigenlijk de boodschap af dat jouw kind het niet zonder jou kan. Dit terwijl kinderen juist groeien van het krijgen van verantwoordelijkheid op weg naar hun zelfstandigheid.”

Harde knip
De kunst is meent Nancy-Els, om ‘de teugels te laten vieren’ wanneer de tijd daar is. Het proces van loslaten begint al bij de overgang van de basisschool naar de brugklas van het voortgezet onderwijs. “Ouders kunnen dat ervaren als een hele harde knip van het lijntje met hun kind. Ze gaan namelijk een eigen dimensie binnen waar jij niet meer hoort. Hoe moeilijk dat soms ook is, het is de bedoeling dat jij als ouder aan de zijlijn blijft staan. Jouw rol als ouder is je kind te stimuleren, te faciliteren en te motiveren.”

Nans is er voor jou
Nancy-Els benadrukt dat zij ouders nooit de maat meet, maar ouders juist een steuntje in de rug wil geven. ” Nans is er voor jou zodat jij er voor je puber kunt zijn. Op jouw beste manier. Ontspannen. Wijs. Rustig.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden