Naar Franse les in Ermelo om beter Franstalige operettes en musicals te kunnen zingen

De Franse taal leren om beter Franstalige operettes en musicals te kunnen zingen. Met deze wens nam een man gisteravond, dinsdag 8 september, deel aan de proefles van Vrolijk & Frans die plaatsvond in het zalencentrum van de Immanuelkerk in Ermelo. Hij kon niet wachten om daar mee te beginnen en vroeg regelmatig de betekenis en de juiste uitspraak van een Frans woord.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

IJverig en leergierig
Alike Last, docente en het gezicht van Vrolijk & Frans in Ermelo, mocht zich wat dat betreft gelukkig prijzen met zo’n ijverige en leergierige cursist in spe. Maar de bijna 2 uur durende proefles was toch echt bedoeld om op hoofdlijnen een goed beeld te geven van de unieke, effectieve en leuke lessen van Vrolijk & Frans.

Heel vlot
Want dat zijn de lessen zo ondervonden de belangstellenden. Elk had zo zijn of haar eigen reden om de Franse taal beter te verstaan en te spreken. Dat varieerde van vakantie vieren in een Franstalig land, voor het werk, het Franse nieuws beter te kunnen volgen of simpelweg omdat het een hele mooie taal is. En dat kan heel vlot gaan wanneer ze starten met één van de 20-delige cursussen die bestaan uit lessen van 90 minuten.

Drie maal per week
Alike liet dat zien met een bladzijde tekst uit les 1 en een uit les 19 van de lesstof voor gevorderden. Daaruit bleek dat een cursist die trouw de lessen volgt en 3 maal per week dagelijks 15 tot 30 minuten oefent, de taal stukken beter onder de knie heeft. Net als overigens beginners al in de kerstvakantie een Franstalig boekje kunnen lezen.

Leren door te doen
En dat allemaal spelenderwijs zonder dat er woordjes in het hoofd moeten worden gestampt. Alike lichtte toe: “Wij geven jullie een huis, geen losse stenen.” Want een taal leren heeft Alike bewezen leer je door te doen; met je zintuigen en door de meest gebruikte woorden in te zetten. Dit gebeurt door verhaaltjes met elkaar te maken, door (kinder)liedjes te luisteren, luisterboeken, Franstalige films te kijken tot het lezen van (strip)boeken en gedichten. “Wij doen ook niets aan grammatica, dat is namelijk niet nodig om de taal te spreken.” Het gebruik van de grammatica in de lessen van Vrolijk & Frans wordt namelijk ‘spelenderwijs’ opgepikt via gesprekjes met elkaar over de actualiteit of het weer, verhalen en speciale vragentechnieken.

“Franse les van Vrolijk & Frans is een feest. Ik heb nog nooit zoveel geleerd zonder ook maar iets uit mijn hoofd te hoeven leren. Het komt je als het ware aanwaaien. Zo voelt het. Ik had al diverse keren een cursus Frans geprobeerd. Met boeken en CD’s. Nooit iets verder gekomen. Met Vrolijk & Frans wel. Spelenderwijs leer je echt de taal.”
Albert Hakkert

De eerste Franse zinnetje
Tijdens de lessen wordt veel gebruik gemaakt van beeldmateriaal en zo veel mogelijk Frans gesproken. Ook met lichaamstaal maakt Alike veel duidelijk. “Ik zeg wat ik doe”, legde ze de belangstellenden uit, “en doe wat ik zeg, en jullie doen me na.” Waarbij Alike al haar handelingen in het Frans zei. Van naar het plafond kijken, de stoel aanraken tot opstaan en weer gaan zitten, verschillende oefeningen passeerden de revue. Het was niet alleen een hele leuke oefening, maar de belangstellenden leerden op deze manier ook al snel hun eerste Franse zinnetjes, en zijn beter in staat om het geleerde te onthouden.

Nieuwe docente
De cursisten in spe maakten ook kennis met Carol van Moorsel die op de maandagavond de Franse les gaat verzorgen. Carol is in België en Frankrijk opgegroeid met Frans als moedertaal. Haar motto: “Om Frans te spreken, spreek Frans.”

Belangstelling? Schrijf je in voor seizoen 2020/21
De lessen Vrolijk & Frans van seizoen 2020/21 worden ‘fysiek’ gegeven, dus niet online. Vrolijk & Frans houdt zich daarbij uiteraard aan de op dat moment geldende corona-maatregelen. Start lessen week 39 = de week van 21 september 2020. Lessen zouden opgeschoven kunnen worden bij een eventuele lockdown en/of het lesgeld wordt naar rato terugbetaald, mocht de lessenserie onverhoopt niet afgemaakt kunnen worden.

  • Klik HIER voor alle informatie, het lesrooster en om je in te schrijven.

DE INSCHRIJVING SLUIT VRIJDAG 18 SEPTEMBER 2020.

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden