Dagbesteding De Dorpskookplaats Ermelo verruimt openingstijden om toenemende belangstelling

Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

Koken onder begeleiding blijkt erg aan te slaan als vorm van dagbesteding. Daarom verruimt De Dorpskookplaats aan de Stationsstraat 91A, het pand boven kledingwinkel Shoeby op nummer 91, de openingstijden. De plek voor dagbesteding voor mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB) is voortaan ook geopend op donderdag van 9.00 – 13.00 uur. Met daarnaast dinsdag en woensdag van 9.00 – 17.00 uur is De Dorpskookplaats nu 2,5 per week geopend voor de doelgroep.

“Neemt de belangstelling nog meer toe, dan gaan we op maandag en dinsdag ook open van 9.00 – 13.00 uur”, licht Daniëlle Terpstra,  eigenaar en initiatiefnemer van Stichting De Dorpswerkplaats waar de Dorpskookplaats onderdeel van uitmaakt.

Pionieren
Op 1 september 2020 viert De Dorpskookplaats het 2-jarige bestaan. In die zin was het in 2018 puur pionieren voor Daniëlle, want een dergelijke vorm van dagbesteding werd nog niet aangeboden in Ermelo. Kennelijk waren meerdere mensen uit de doelgroep toe aan andere vormen van dagbesteding dan zich creatief ontplooien, in het groen werken tot schilderen. Want meerdere cliënten van het eerste uur komen tot op de dag van vandaag nog steeds erg graag bij De Dorpskookplaats.

Gevoel van veiligheid en vertrouwen
Wat alles te maken heeft met het gevoel van veiligheid en vertrouwen dat de cliënten bij de Dorpskookplaats ervaren. Daarnaast voelen zich erg prettig bij de grote betrokkenheid van cliëntenbegeleidster Evelien van den Hazel, die hen voortdurend positief bevestigt zodat hun vertrouwen in eigen kunnen groeit. Bovendien spreekt de manier waarop deze dagbesteding wordt vormgegeven erg aan.

Gezond en verantwoord
De cliënten delen namelijk niet alleen het koken als gezamenlijke liefhebberij, maar steken tijdens de dagbestedingsuren er op allerlei vlakken veel van op. Zo wordt er onder begeleiding een gezonde en verantwoorde lunch bereid en gezamenlijk opgegeten. Wat zorgt voor veel gezelligheid maar ook de garantie van een gezonde maaltijd. De middag staat in het teken van bakken voor de de low tea.

Uit ‘eigen tuin’
Ook wordt er gekookt met de groenten uit ‘eigen tuin’. Stichting De Dorpswerkplaats opende namelijk in 2017 als vorm van dagbesteding De Dorpsmoestuin van 80 vierkante meter groot aan Kawoepersteeg in Ermelo, compleet met kas. Daar kunnen de cliënten als ze willen, alles leren over wat je moet doen om de gewassen te laten groeien. Daniëlle: “Ze krijgen een stukje voorlichting en mogen groenten en fruit plukken, van aardbeien tot tomaten.”

Opstapje
Het bijzondere aan de Dorpskookplaats is bovendien dat sommige cliënten deze vorm van dagbesteding zien als een opstapje in hun streven om op zichzelf te gaan wonen. Waar het gezond en verantwoord leren koken aan bijdraagt. Net als dat de dagelijkse structuur bij De Dorpskookplaats de cliënten houvast geeft. ’s Ochtends worden de boodschappen in huis gehaald, vervolgens is het tijd voor een kop koffie, en dan gaan de cliënten onder begeleiding aan de slag met de voorbereiding van de lunch.

Belangstelling voor dagbesteding van De Dorpskookplaats?

  • [email protected]
  • 06 1913 3806
  • Even binnenlopen voor informatie mag bij de hoofdvestiging De Dorpwerkplaats aan de Stationsstraat 75A

Terugblik:

De Dorpswerkplaats
De Dorpswerkplaats in Ermelo startte in april 2016 met creatieve dagbesteding voor mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB).

De Dorpsmoestuin
In 2017 kwam daar De Dorpsmoestuin bij als vorm van dagbesteding. Hierbij gaat het om een moestuin van 80 vierkante meter groot aan Kawoepersteeg in Ermelo, compleet met kas.

De Dorpskookplaats
Op 1 september 2018 opende Daniëlle Terpstra De Dorpskookplaats aan de Stationsstraat 91A, het pand boven kledingwinkel Shoeby op nummer 91. Bij deze nieuwe vorm van dagbesteding wordt onder begeleiding gezond en verantwoord gekookt en gebakken met de deelnemers. Dat gebeurt onder meer met ingrediënten uit De Dorpsmoestuin.

De Stadswerkplaats
Op 31 augustus 2019 is de kleinschalige creatieve dagbesteding voor mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB) De Stadswerkplaats geopend aan de Donkerstraat 16 in Harderwijk.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden