Christelijke boekwinkel Evita in Ermelo viert eerste lustrum

Henrieke, Jolanda en Henny, met op de voorgrond Marleen.
Henrieke, Jolanda en Henny, met op de voorgrond Marleen.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Christelijke boekwinkel Evita aan het Molenaarsplein 28 bestaat zaterdag 7 maart 5 jaar. Het christelijke geloof was destijds de drijfveer van eigenaar Marleen Kleine Deters om de boekwinkel te openen. Het vertrouwen dat het werk wordt gezegend is sindsdien alleen maar toegenomen. “En zolang het gezegend blijft, bestaan wij”, zegt Marleen.

‘Dát vinden wij belangrijk’
“Natuurlijk moet de schoorsteen roken”, vervolgt Marleen, “maar dát is niet mijn drijfveer.” Na enig gepeins vat ze samen: “Dat je een licht mag zijn voor je klanten, dát vinden wij heel belangrijk.” Met wij bedoelt ze naast zichzelf vrijwilligers Henny Doornewaard, Jolanda Jansen, Henrieke Kraak en Lenneke den Oudsten.

Waardevol
“Dit”, kijkt Marleen de boekwinkel rond, “past zó bij ons. Ik heb niet de behoefte om groter te worden of commerciëler. Ik denk ook dat dát juist onze kracht is. Gesprekken met mensen vinden wij erg waardevol. Dat mensen hier even tot rust kunnen komen en hun verhaal kwijt kunnen.” Niet zelden is een kaart of een boek aanleiding tot de meest fijne gesprekken. “Wij maken dan ook tijd en ruimte voor onze klanten, met als zij willen, een kopje koffie erbij.”

Knus en huiselijk
Het onderkomen in de originele molenaarswoning doet erg knus en huiselijk aan. In het voorhuis is de VVV gevestigd, en in het achterhuis naast de 24-7 gebedsruimte huist Marleen met boekwinkel Evita. Veel klanten voelen zich er erg thuis zo blijkt. “Zo komt hier heel regelmatig iemand die aan de koffietafel zijn kaarten schrijft, en ondertussen honderduit kletst.” Heel goed in het sfeertje past het houten hobbelpaard dat de inmiddels overleden oud-huisarts Evert Jan Anneveldt heeft gemaakt, in het kinderspeelhoekje dat ook een Lego-speeltafel rijk is.

Uitgegroeid tot een begrip
In de afgelopen 5 jaar is Evita uitgegroeid tot een begrip in Ermelo. De klanten komen zelfs uit Putten en Harderwijk speciaal naar de boekwinkel toe om iets specifieks te zoeken én te vinden. Het assortiment is dan ook zo gegroeid en divers geworden en wordt regelmatig vernieuwd, dat Evita echt een heerlijke winkel is om te snuffelen. Een assortiment dat varieert van boeken, legpuzzels, bijzondere beelden van Willow Tree, cadeauartikelen, houten speelgoed, muziekdoosjes, kraamcadeautjes tot bijbels. “In feite kan iedereen hier voor de hele levensloop iets vinden.”

Persoonlijke noot
Erg gewild is het grote assortiment aan wenskaarten met een christelijke boodschap ter bemoediging. “Die verkopen we heel veel. Want het is juist de persoonlijke noot van de kaarten die mensen zo waarderen als ze in een nare situatie zitten.”

Goede doelen
Ook goede doelen draagt Marleen een warm hart toe. Zo worden in de boekwinkel koffie en postzegels verkocht, waarvan de gehele opbrengst bestemd is voor Stichting Woord en Daad Net als trouwens de opbrengst van de verkochte vlaggenlijnen volledig bestemd is voor Ramita. Zij is uitgezonden naar India vanuit Jeugd met een Opdracht, om medisch werk te verrichten en lokale vrouwen te bereiken. Om in haar inkomen en van haar gezin te voorzien maakt zij de vlaggenlijnen. Daarnaast gaat een gedeelte van de opbrengst van de muziekdoosjes naar Stichting Rusland Kinderhulp

Service
Juist door de service onderscheidt boekwinkel Evita zich van Internet en andere aanbieders, vindt Marleen. “Mensen komen hier voor de meest uiteenlopende zaken, en wij lossen het op. Of het nu het ontwerpen van speciale kaartjes is voor kerst tot een bijpassend thema-presentje voor een kerkdienst, als kinderen afscheid nemen van de basisschool tot kringleiders die afscheid nemen.”

Prijzen
Het eerste lustrum viert Christelijke boekwinkel Evita met een aantal mooie prijzen die in de periode van 3 tot en met 7 maart worden weggegeven.

  • dinsdag 3 maart: poster van Lifeprints
  • woensdag 4 maart: notitieboekje + 2 kaarten naar keuze van Kunstknipoog
  • donderdag 5 maart: houten bord ‘Fear not’ van Majestic Ally
  • vrijdag 6 maart: windlicht naar keuze van Jiftach
  • zaterdag 7 maart: sieraad van Rikkoert
  • elke dag: 1 kleurboekje van de Wonderwolk
  • elke dag: presentje voor iedere klant

Meedoen? Houd de Facebook pagina in de gaten óf deponeer uw kassabon in de daarvoor bestemde pot in de boekenwinkel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen