Lekkerder in je vel met de training Mindfulness van Marian Bikker uit Ermelo

Marian Bikker.
Marian Bikker.
Foto: Jaap Schuurman

Verlang jij naar meer rust in je hoofd, een goede nachtrust, meer energie, een betere balans tussen presteren en ontspannen? Wil jij effectiever omgaan met veranderingen en tegenslagen en je zelfvertrouwen vergroten? Kortom, wil jij lekkerder in je vel zitten, zowel letterlijk als figuurlijk? Dan is de 8-weekse training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) van Vol Compassie Coach Marian Bikker uit Ermelo wellicht iets voor jou. De training wordt gegeven bij MG Beauty, de sfeervolle schoonheidssalon aan de Dokter Holtropstraat 152b in Ermelo.

De 8-weekse training Mindfulness vindt plaats op woensdagavond van 19:30-22:00 uur. Er is een training van 4 maart t/m 22 april 2020 en van 28 oktober t/m 16 december 2020. Elke 8-weekse training wordt afgesloten met een terugkomavond.

We moeten zo veel (van onszelf)
We hebben tegenwoordig het gevoel dat we voortdurend áán (moeten) staan, weet Marian. We moeten ook zo veel (van onszelf) en leggen de lat vaak hoog. Met als gevolg stress, lichamelijke en/of psychische klachten. Vrijwel iedereen kan het plaatje voor zichzelf invullen. In het uiterste geval brand je op.

Nóg meer piekeren
“Mensen zitten erg in hun hoofd”, concludeert Marian. “Als ze last hebben van stress gaan ze nóg meer piekeren om het op te lossen. Door echter contact te maken met je lichaam krijg je door waar de stress vandaan komt, en kun je ermee aan de slag gaan.”

‘Ik zie ze, hoi!’
De training Mindfulness bestaat onder meer uit oefeningen die je bewust maken van het hier en nu. Marian: “Mensen zijn vaak zo gefocust op de toekomst dat ze het hier en nu juist vergeten.”  Die niet-aflatende stroom van gedachten bijvoorbeeld kan een enorme bezoeking zijn. Vooral als het ondermijnende gedachten zijn. “Tijdens een oefening leer om je niet steeds mee te laten voeren door die gedachten. Je zegt bij jezelf: ‘Ik zie ze, hoi!, maar ga terug naar mijn oefening’.”

Oefenen
Piano spelen leer je niet door er een boek over te lezen, benadrukt Marian het belang van de oefeningen. “Door te oefenen leer je patronen te herkennen en ze te doorbreken. Effectieve oefeningen die bovendien kort genoeg zijn om vol te houden.”

Intens genieten
Van al dat ‘moeten’ is de ervaring van Marian, bestaat het leven van nog al wat mensen uit puur tobben. “Tijdens de training houden mensen een logboek bij van prettige gebeurtenissen en wat ze er bij voelden. Dat hoeft heus niet te gaan om alleen maar grootse gebeurtenissen. Maar door op te schrijven waar je dankbaar voor bent of waar je je prettig bij voelde, maakt je meer bewust. Dan kun je ineens intens genieten van een douchebeurt in plaats van de gedachte dat het weer moet.”

‘De golven kun je niet tegenhouden, maar je kunt wel leren surfen’

Zorg goed voor jezelf
Milder en vriendelijker zijn voor jezelf is het credo van Marian. “Mensen zijn vaak veel te streng voor zichzelf. Ze zijn dan bijvoorbeeld bang te worden aangezien voor aansteller. Het is echter heel belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Dat is geen houding uit egoïsme, integendeel. Juist door goed voor jezelf te zorgen kun je ook beter voor anderen zorgen.”

Reacties deelnemers
In het najaar van 2019 hield Marian een pilot van de 8-weekse training Mindfulness bij MG Beauty. “Dit is zo goed bevallen dat we dit jaar inzetten op een 8-weekse training Mindfulness in het voorjaar en in het najaar. Reacties van deelnemers zijn onder meer: ‘Meer rust in het hoofd door anders om te gaan met de gedachte’, ‘lagere bloeddruk’, ‘minder fysieke pijn’, ‘meer gaan sporten’, ‘ik pak meer momentjes voor mezelf’, ‘ben bewuster gaan eten’, ‘meer zelfvertrouwen’, ‘meer energie’, ‘zeg vaker nee’, ‘ik slaap beter’ tot ‘ik waardeer meer wat ik heb’.”

Belangstelling?
Voor informatie en aanmelden:

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen