Cliënten Dorpskookplaats Ermelo: “We kunnen het wél!”

Amina, Evelien, Jeannete en Samantha.
Amina, Evelien, Jeannete en Samantha.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Jeannete Nijman (27) en Samantha van Mheenen (21), ze krijgen steeds meer zelfvertrouwen in hun eigen kunnen sinds ze gebruikmaken van de dagbesteding van De Dorpskookplaats. Hoe vaak is ze niet gezegd dat ze vanwege hun licht verstandelijke beperking (LVB) dingen niet kunnen. “Maar we kunnen het wél!”

“Dat zeg ik ook heel vaak tegen ze”, werpt cliëntenbegeleidster Evelien van den Hazel, Jeannete en Samantha een warme blik toe, “jullie kunnen het wel.” Ook Amina Ikanovic (28) die een visuele beperking heeft, en toch al verschillende horecadiploma’s op haar naam heeft beaamt: “Hier krijg ik alle dagen de bevestiging dat ik het wel kan. Dat iets me is gelukt ben ik dan ook zo trots op.”

Superverse groenten
De Dorpskookplaats die dagbesteding voor mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB) aanbiedt, komt uit de koker van Daniëlle Terpstra van Stichting De Dorpswerkplaats. Sinds 1 september 2018 is deze nieuwe vorm van dagbesteding gevestigd aan de Stationsstraat 91A, het pand boven kledingwinkel Shoeby op nummer 91. Wie op een doordeweekse ochtend de trap oploopt komt de geur van superverse groenten ze al tegemoet.

Huiselijk
Eenmaal boven tref je een heel huiselijk tafereeltje aan. “Zo voelen we het ook, net of maken we onderdeel uit van een gezin.” Rond de tafel met daarop preien, uien, aardappelen, andijvie, komkommer en spekjes, zitten Jeannete, Samantha, Amine en Evelien genoeglijk keuvelend de groente te snijden en de aardappelen te schillen. “Voor vandaag maken we een stamppotje andijvie; alle groenten komen uit eigen tuin.” Waarmee ze doelen op De Dorpsmoestuin die huist aan de Kawoepersteeg, een andere vorm van dagbesteding van Stichting De Dorpswerkplaats.

Tot bloei komen
Een gevoel van veiligheid en vertrouwen, dat ervaren de dames als cliënten bij de Dorpskookplaats. De ingrediënten om tot bloei te komen. Want dromen hebben ze. Zo willen Jeannete en Samantha graag op zichzelf gaan wonen. “Daarom wil ik hier heel graag goed leren koken en mijn zelfstandigheid vergroten.” Dat wil Jeannete wil ook. “Want als je op jezelf woont moet je jezelf wel goed kunnen redden.”

Smullen
Hoe goed ze al op weg zijn lieten ze een tijdje terug zien, toen de gemeenteraad van Ermelo bij De Dorpskookplaats kwam eten. “Het was een diner in de vorm van een buffet. Alle cliënten hadden een eigen gerechtje gemaakt, en we mochten aan de gemeenteraadsleden uitleggen wat het precies was.” Hoe er gesmuld is door de raadsleden lieten ze weten door een artikel op de gemeentepagina.Binnenkort gaan de cliënten aan de slag met een nieuwe opdracht: de hapjes verzorgen voor de opening van Zorgoutlet Midden Nederland aan de Stationsstraat 74B.

‘Mijn kindjes’
In hun streven naar zelfstandigheid speelt Evelien een belangrijke rol. Ze is dan ook dol op haar cliënten die zij liefkozend ‘mijn kindjes’ noemt. “Vanuit ons werk zijn we erg zuinig op onze cliënten”, vertelt Evelien. “Zo vraag ik of ze dingen willen delen met mij, zodat ik weet hoe zij in hun vel zitten en ik ze kan helpen. Dat kan ik immers niet ruiken leg ik ze dan uit.” Samantha: “Je ziet ook dat jullie het leuk vinden; dat zie ik echt aan alle begeleiding.”

Houvast
De dagelijkse structuur bij De Dorpskookplaats geeft de cliënten houvast. “’s ochtends halen we eerst de boodschappen in huis, drinken vervolgens koffie en gaan dan aan de slag met de voorbereiding. We koken, bakken en dekken de tafel en eten met zijn allen. Na de afwas gaan we even uitbuiken en zetten we een win & like actie op onze Facebookpagina.”

Iets betekenen voor een ander
Iets betekenen voor een ander doen ze ook graag. Zo bakten de cliënten de pepernoten voor de tijdelijke weggeefwinkel in het kader van Sinterklaas, een initiatief van Tamara Hamstra en Annemarie Keuper in december 2018. Zodoende kregen kinderen die het thuis niet breed hebben speelgoed én een zakje pepernoten.

‘Papa en mamadag’
Daarnaast wordt elke maand een activiteit georganiseerd zodat de cliënten iets hebben om naar uit te kijken. “Binnenkort hebben we een stampottendag met de ‘papa en mamadag’. Dan kunnen we laten zien wat we hier allemaal hebben geleerd.

Belangstelling?
Belangstellenden voor de dagbesteding van De Dorpskookplaats kunnen voor meer informatie contact opnemen met Daniëlle Terpstra via:

Terugblik:

De Dorpswerkplaats
De Dorpswerkplaats in Ermelo startte in april 2016 met creatieve dagbesteding voor mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB).

De Dorpsmoestuin
In 2017 kwam daar De Dorpsmoestuin bij als vorm van dagbesteding. Hierbij gaat het om een moestuin van 80 vierkante meter groot aan Kawoepersteeg in Ermelo, compleet met kas.

De Dorpskookplaats
Op 1 september 2018 opende Daniëlle Terpstra De Dorpskookplaats aan de Stationsstraat 91A, het pand boven kledingwinkel Shoeby op nummer 91. Bij deze nieuwe vorm van dagbesteding wordt onder begeleiding gezond en verantwoord gekookt en gebakken met de deelnemers. Dat gebeurt onder meer met ingrediënten uit De Dorpsmoestuin.

De Stadswerkplaats
Op 31 augustus 2019 is de kleinschalige creatieve dagbesteding voor mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB) De Stadswerkplaats geopend aan de Donkerstraat 16 in Harderwijk.

Voor alle informatie:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen