Franse les via Vrolijk & Frans Ermelo blijft erg populair

De unieke, effectieve en leuke lessen van Vrolijk & Frans die in Ermelo worden gegeven door docente Frans Alike Last, blijven onverminderd populair. Ook voor de proefles op dinsdagavond 10 september was de belangstelling groot. Het overgrote deel kwam uit Ermelo, en de rest uit Harderwijk, Putten Zeewolde en Amersfoort. Om allerlei redenen; beter Frans leren spreken tijdens de vakantie, vanwege werk in een museum in Verdun tot een reisleider die beter wil communiceren in het Frans.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Dé stap zetten
“De enige woorden die wij spreken zijn het geijkte ‘baguette’, ‘biere’ en ‘vin'”, lachten vader en dochter. “En dat terwijl wij al jaren op vakantie gaan naar Frankrijk. Dus nu hebben we toch de stap gezet om de proefles te volgen. Met als bedoeling dat we volgend jaar eens kunnen horen wat die Fransen zeggen.”

Niet les op de klassieke manier
Als vader en dochter de cursus Frans gaan volgen via Vrolijk & Frans, dan is die kans erg groot, mits zijzelf ook de nodige inzet tonen. Dat zal ze niet veel moeite kosten omdat het huiswerk doen net zo leuk is als de lessen te volgen. Alike geeft namelijk niet les op de klassieke manier. Daarom organiseert zij ook regelmatig proeflessen, zodat mensen een beeld krijgen van haar manier van werken die zoveel effect heeft.

Geen gestamp
De methode is niet van het woordjes stampen of de grammatica eindeloos oefenen. Integendeel heeft Alike bewezen. Taal leer je door te doen, met je zintuigen en door de meest gebruikte woorden in te zetten. Dit gebeurt door verhaaltjes te maken, met liedjes, leesboekjes, films tot (strip)boeken. Het gebruik van grammatica wordt ‘spelenderwijs’ opgepikt via gesprekjes, verhalen en speciale vragentechnieken.

Zeggen en doen
Een beproefde manier, liet Alike zien, is dingen in het Frans zeggen en tegelijkertijd te doen en aan te wijzen. Dat leverde leuke scenes op waarbij het plezier van de mensen op hun gezicht stond af te lezen. Maar vooral het beoogde effect is klip en klaar. Binnen een paar minuten wees iedereen naar het plafond of liep naar de deur, en leerden zij hun eerste woordjes Frans te verstaan en uit te spreken.

Lichaamstaal inzetten
Ook met zijn allen een eenvoudig verhaaltje verzinnen in het Frans ging de mensen met behulp van Alike best goed af. Waarbij voor een nog beter resultaat de lichaamstaal werd ingezet. En inderdaad, wat Alike had beloofd, -het verschil kunnen onderscheiden in de Franse werkwoorden die zijn vervoegd in wat nu is en wat is geweest-, werd iedereen al snel duidelijk.

De kracht van herhaling
De kracht van herhaling werd ook maar weer eens bewezen. Kinderliedjes bijvoorbeeld kunnen eindeloos zinnen en refreinen herhalen. Een perfect middel voor de proefles. Zo werd een swingend Frans kinderliedje gespeeld waarbij iedereen kon horen hoe de woorden die werden geprojecteerd op het scherm, moeten worden uitgesproken.

Noix de Grenoble
Alike sloot de proefles af met een proeverij van walnoten uit het Franse Grenoble, waarbij zij in woord en beeld tevens uitleg gaf over deze streekspecialiteit. Helaas waren de notenkrakers zoek, maar de hak van de schoen bleek net zo effectief.

  • Bij Vrolijk & Frans zijn er lessen op verschillende niveaus voor beginners en gevorderden. Klik HIER voor alle informatie.
  • Inschrijven voor het nieuwe seizoen? Wees er snel bij, want de inschrijving sluit vrijdag 20 september 2019.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden