Wereldwinkel Ermelo viert parelen jubileum met feestweek

Jeannette Mulder, Tineke van de Beek en Anneke Klok.
Foto: Grietje-Akke de Haas

De Wereldwinkel in Ermelo bestaat 30 jaar. Dat wordt van maandag 8 april tot en met zaterdag 13 april gevierd met een feestweek in de winkel met aan de Stationsstraat 23. Tijdens deze jubileumweek krijgt iedere bezoeker bij aankoop boven de 10 euro een chocoladereep cadeau van het merk Devine, waarmee Family Farmers in Ghana wordt gesteund.

Op zoek naar een mooi en origineel cadeau? Breng dan vooral een bezoek aan de Wereldwinkel in Ermelo. Daarmee stimuleer je tevens eerlijke handel voor kleine boeren en ondernemers elders in de wereld.

‘Wel bed neerzetten’
De Wereldwinkel wordt al sinds jaar en dag gerund door een groot leger van vrijwilligers. De inrichting doet niet onder voor een commerciële winkel. Wat alles te maken heeft met de meer dan betrokken inzet van Anneke Klok, Willy van Leyenhorst en Jeannette Mulder die de etalage inrichten en Tineke van de Beek en Guusta Breuklander die tekenen voor de inkoop. “We zijn hier zo vaak dat we soms ons bed hier kunnen neerzetten”, lachen ze.

Bus cadeau
Het begon allemaal, valt in het boek met krantenknipsels te lezen, in 1989 met een oprichtingsvergadering ‘Vereniging Wereldwinkel te Ermelo’. Eerst bracht de Wereldwinkel nog haar producten aan de man met een rijdende winkel, die op bepaalde plekken een standplaats had. Deze kreeg de Wereldwinkel cadeau van de Wereldwinkel in Berkel en Rodenrijs. “Zij vonden de bus te klein, daarom kregen wij hem.”

Vast onderkomen
De eerste winkel betrok de Wereldwinkel Ermelo in 1992 aan de Stationsstraat 45A ter hoogte van de Natuurwinkel. Waarmee de eerlijke handel een vast onderkomen kreeg met expositieruimte en een infopunt. Sinds 1996 huist de Wereldwinkel op het huidige adres aan de Stationsstraat 23.

Alles behalve stoffig
In 2001 kreeg dit onderkomen een grondige opknapbeurt en in 2015 zelfs een complete make-over. Dat maakt dat het imago van de Wereldwinkel in Ermelo alles behalve stoffig is. “Vroeger werden we vooral gerelateerd aan ontwikkelingslanden. Tegenwoordig wordt het assortiment gebaseerd op de vraag uit de westerse wereld. Zo wordt gekeken naar bepaalde trends en kleine boeren en ondernemers elders in de wereld gevraagd of ze dat kunnen realiseren.”

Eigentijds
Ook de ‘etaleurs’ zorgen voor een eigentijdse ingerichte Wereldwinkel. “Elke maand richten we de etalage opnieuw in. Wat uit de etalage komt, komt deels in de stellingen van de winkel. Op die manier blijft niets lange tijd op dezelfde plek staan.”

Feestavond
Op vrijdagavond 12 april wordt de jubileumviering nog eens dunnetjes overgedaan met een feest in de Immanuelkerk voor genodigden. Na een korte jaarvergadering volgt een programma met djembé-spelers. Ook reikt de loco-burgemeester een nieuwe Wereldwinkel-nieuwe vlag uit.

Reacties

article
42393
De Wereldwinkel in Ermelo bestaat 30 jaar. Dat wordt van maandag 8 april tot en
https://ermelo.nieuws.nl/zakennieuws/20190402/wereldwinkel-ermelo-viert-parelen-jubileum-met-feestweek/
2019-04-02T16:29:29+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/109/2019/04/02162523/14EN-Wereldwinkel2019.jpg
Zakennieuws