Boekhandel Evita Ermelo haalt unieke heruitgave Bach-Bijbel in huis

Foto: Grietje-Akke de Haas

Boekhandel Evita aan het Molenaarsplein 28 in Ermelo, heeft van 9 april tot en met 20 april de unieke heruitgave van Bachs Bijbel in huis. Liefhebbers mogen naar hartenlust bladeren in de lijvige boekwerken en zich verbazen over deze bijzondere Bijbel.

Eigenaar Marleen Kleine-Deters ziet uit naar de komst van de Bach-Bijbel. “Deze Bijbel is gemaakt van speciaal papier en zo gedrukt dat die nauwelijks van echt is te onderscheiden. Al bladerend en lezend kijk je mee over de schouder van Bach.”

Handtekening van Bach
Met Bach bedoelt Marleen natuurlijk Johann Sebastian Bach, de beroemde Duitse componist die leefde van 1685 tot 1750. Bach zo bleek, bestudeerde de Bijbel zorgvuldig. Hij zette strepen onder zinnen, hij maakte opmerkingen in de marge, corrigeerde zetfouten en voegde zelfs ontbrekende woorden uit citaten van Luther toe. Marleen: “Het is zo bijzonder om op elk titelblad het jaartal 1733 te lezen met de handtekening van Bach.”

4665 bladzijden
De Bach-Bijbel is ook bekend als de Calov-Bijbel, weet Marleen. Abraham Calovius verzorgde namelijk de uitgave. De Bach-Bijbel heeft maar liefst 4665 bladzijden, en telt drie enorme boekdelen, gebonden in leer.

Een gelovig mens?
In het werk van Johann Sebastian Bach speelt de Bijbel een centrale rol. Een groot deel van de teksten die Bach op muziek zette is rechtstreeks uit de Bijbel afkomstig. “Toch”, zegt Marleen, “vraagt men zich nog altijd af of Bach een gelovig mens was. Kom hier de Bach-Bijbel bekijken en krijg antwoord op deze vraag.”

Echt uniek
Via een vertegenwoordiger vernam Marleen van deze bijzondere Bijbel. “Ik dacht echter bij mezelf: ‘Wie koopt nou zo’n Bijbel zonder deze in de handen te hebben gehad?’. Bovendien wou ik liefhebbers van Bach en bijzondere Bijbels graag er kennis mee laten maken. Want het is echt uniek om erin te mogen kijken.”

Even slikken
De prijs is even slikken, maar dan héb je ook wat. Marleen lacht: “Wie de Bach-Bijbel voor 1 januari 2020 koopt betaalt ‘slechts’ 4800 euro, na deze datum is de verkoopprijs 5500 euro.” De Bach-Bijbel heeft een oplage van 1000 exemplaren. “Tot nu toe zijn er 6 in Nederland verkocht.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden