Nijmeegse Vierdaagse lopers bedwingen ‘berg’ dankzij Vliek Tweewielers Ermelo

Berend, Bertus en Rikkert.
Berend, Bertus en Rikkert.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Bertus de Groot is ervan overtuigd, de Ermeloer heeft de Nijmeegse Vierdaagse 2018 kunnen uitlopen mede dankzij de hulp van Rikkert en Berend Vliek van Vliek Tweewielers, de rijwielspecialist aan de Groeneweg 17 in Ermelo.

Bertus mocht al voor de vijfde keer een e-bike lenen van Vliek Tweewielers, om in te zetten in aanloop naar de dagelijks te lopen route, én na afloop. Net als meerdere Ermeloers die kampen met de hoogteverschillen en de afstand vanaf hun tijdelijke onderkomen naar de start.

Minstens 10 procent
Bertus: “Klazina en ik staan met de Nijmeegse Vierdaagse op een camping in Berg en Dal, naar de start van de Vierdaagse is dat zo’n 20 minuten fietsen. Niet dat dit nu het probleem is, maar wel de te nemen brug vlak bij de camping. Deze brug heeft zeker een stijgingspercentage van 10 procent. Dus ga er maar aan staan, vier dagen op een rij heen en weer terug over deze brug.”

Bergje op fietsen
Het was de zesde keer dat Bertus de Nijmeegse Vierdaagse uitliep. De eerste keer gebruikte hij geen e-bike. “Rikkert Vliek en ik sporten bij Hartentroef, een sportvereniging voor hartpatiënten. Ik had het met hem erover dat ik de Nijmeegse Vierdaags weer ging lopen, maar zo opzag tegen het dagelijks ‘bergje’ op fietsen. Waarop Rikkert kordaat antwoordde: ‘Dan leen je toch een e-bike van ons’. Natuurlijk pareerde ik terug: ‘Maar zo oud ben ik toch niet’. Ik nam toch zijn aanbod aan en de jaren erop zei ik elke keer: ‘Doe mij maar weer zo’n ding’. Klazina vult lachend aan: “Toen ik de Nijmeegse Vierdaagse nog liep heb ik er ook eentje geleend. Daarna heb ik de e-bike meteen gekocht, zo goed beviel deze.”

‘Al mot ik krupe’
De 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse vergeet Bertus niet snel. “Het was echt gloeiend heet en veel te druk. In die zin doen er steeds meer deelnemers mee en zit er meer publiek aan de kant, terwijl de wegen niet breder worden.” Maar redden zou Bertus het, zo illustreert het opschrift van zijn shirt: ‘Al mot ik krupe’.

Gehaktballen van Klazina
De vierde dag liep hij fluitend de laatste kilometers van de Vierdaagse, in de wetenschap dat Klazina hem bij de finish op stond te wachten met haar gekookte eieren, grote zelfbereide gehaktballen tot soep. Bertus is erg trots op zijn Vierdaagsekruis, de medaille voor betoonde marsvaardigheid. “De medaille is na 6 keer meedoen nu compleet”, toont hij het zilveren Vierdaagsekruis mét kroon. Evenzogoed mikt Bertus op 10 keer meelopen. “Want ik ga ook voor goud, mét een e-bike van Vliek Tweewielers, het is echt een uitkomst zo’n dingetje.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen