Tomassen Duck-To BV Ermelo is verbaasd over beelden van ernstig dierenleed

Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

Tomassen Duck-To BV./Duck-To Farm BV in Ermelo, heeft met verbazing kennisgenomen van de beelden die RTL-nieuws donderdagavond 5 juli toonde, gemaakt op 3 verschillende eendenhouderijen in Nederland. Dat schrijft het bedrijf in een reactie.

Het gaat om beelden die een undercovermedewerker van Animal Rights vastlegde met een verborgen camera op eendenfokkerijen in Dalfsen, Epe en Putten. Op de beelden is te zien zegt Animal Rights hoe eenden aan hun nek worden gepakt en hardhandig in kratten worden gesmeten.

Reactie Tomassen
Tomassen Duck-To BV./Duck-To Farm BV vervolgt: In het algemeen geldt dat het laden van pluimvee een stressmoment voor de dieren is. Het laden dient netjes maar ook snel te gebeuren, om het dierenwelzijn te borgen. In principe werken wij uitsluitend met gecertificeerde vangploegen die getraind zijn op ‘Animal Welfare’, en daar ook de certificaten voor hebben. Elke veehouder is in principe zelf verantwoordelijk voor het vangen, en hij wordt financieel stevig geprikkeld om zijn dieren zo goed mogelijk te verzorgen en zo netjes mogelijk af te leveren.

In de getoonde beelden hebben wij een beperkt aantal situaties gezien die aantonen dat nog niet iedereen in onze sector zich hiervan volledig bewust is of zich daar naar gedraagt, en blijkbaar gebruik maakt van andere vangers/ploegen. Wij keuren dit af en hebben inmiddels ook met de betreffende veehouders gesproken. Het ‘spelen met/overgooien van dieren’ is onacceptabel gedrag.

In een volle stal zitten ook altijd wat zieke of zwakke dieren. Deze mogen niet getransporteerd worden. Om verder lijden van deze dieren te voorkomen is het noodzakelijk deze dieren snel en vakkundig te doden. Een percuterende klap tegen de kop of nekdislocatie zijn hiervoor wettelijk voorgeschreven methoden. Ook een veehouder vindt dit niet leuk om te doen (of te zien), maar behoort tot zijn taken als goede dierverzorger.

Wij hebben gezien dat de vereiste principes niet altijd gehanteerd of uitgevoerd worden. Wij gaan er z.s.m. voor zorgen dat iedereen die een rol in dit proces speelt voldoende en juist geïnformeerd is over de basisregels voor het hanteren/behandelen van commercieel gehouden eenden. Tot slot hechten wij er aan om te benadrukken dat dit excessen zijn, die geenszins een getrouw beeld van de dagelijkse praktijk vormen. Vangletsel is continu een aandachtspunt, vanwege dierwelzijn, maar ook vanwege economische gevolgen.

Dan het verhaal in de Telegraaf. Wij hebben gisteren gelijk contact gezocht met de Telegraaf en meegedeeld dat er een rectificatie moest komen op het artikel dat er bij Tomassen Duck To misstanden zouden zijn. Het verdoven zou niet goed gaan, de messen niet scherp en levende dieren in een afval ton. Dit is helemaal niet aan de orde, en dit is dan ook aangepast bij ANP en de Telegraaf. Dus voor de duidelijkheid, Animal Rigthts heeft geen beelden van onze slachterij.

Dat de Plus supermarkten nu een mediastunt uithalen ‘over de rug van de eendensector’ is natuurlijk niet netjes. Zeker gezien het feit dat ze nog geen 100 euro aan omzet doen in de week. Ze hebben gelijk al aangegeven de producten uit de schappen te halen, denk een fietstas vol, en dan ook aangegeven dat het naar de voedselbank gaat. Dus als je geen geld hebt om eten te kopen dan zijn de eendenproducten wel goed.

Zoals al aangegeven staan wij onder toezicht van het NVWA, als deze mensen niet bij ons aanwezig zijn, mogen wij ook niet produceren. Verder hebben wij op de desbetreffende afdeling camerabewaking.

Vanmiddag staat de demonstratie op het programma. Wij doen gewoon ons werk en negeren deze mensen volledig. Wij gaan ook niet in gesprek met deze organisatie Animal Rights om de simpele reden dat ze maar 1 belang hebben, en dat is STOPPEN. Verder werken wij nauw samen met de politie en gemeente om alles in goede banen te laten verlopen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen