Jaarcursus BouwSports Ermelo voor mensen die écht te dik zijn

Foto: Grietje-Akke de Haas

BouwSports Ermelo aan de Kerkdennen 40a heeft een jaarcursus opgezet voor mensen die écht te dik zijn. Het gaat niet om een standaard afslankcursus, maar een gedegen manier om je levensstijl positief te veranderen en zo te houden.

De jaarcursus start op 1 maart 2017, voor info en aanmelden: [email protected] of 0341-416643.

Iemand is echt te dik volgens Wim Bouw met een Body Mass Index (BMI) van meer dan 30. Ofwel, de gezondheid loopt gevaar door een verhoogde bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte, waarbij diabetes en hart- en vaatziekten op de loer liggen.

Smartsize Me
De cursus is een initiatief van Wim en Marleen Bouw,  diëtiste Henka Spriensma uit Ermelo en Senay Tekeli, bedrijfsfysiotherapeut bij Scania. Bij Scania loopt een project voor personeel dat op een verantwoorde manier wil afvallen en controle wil krijgen over zijn of haar gewicht. Dat gebeurt aan de hand van het boek Smartsize Me van auteur Wil Overtoom en Ingrid Steenhuis en Maartje Poelman van de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit. Ook de jaarcursus van BouwSports laat zich inspireren door Smartsize Me.

Experimenteren met nieuw gedrag
Wim Bouw: “Het gaat om afvallen op een slimme manier waarbij we proberen de levensstijl van de deelnemers te beïnvloeden. Je kunt het experimenteren met nieuw gedrag noemen. Ons doel is namelijk dat deelnemers zich over een jaar beter voelen, gezonder leven en meer bewegen.”

Wel zo lekker?
Zo kunnen deelnemers anders naar hun eetgewoonten kijken. “Wij vragen deelnemers bijvoorbeeld om een week lang geen suiker in de thee of koffie te gebruiken, om het na dat termijn wel weer te doen. Waarbij ze zich dan moeten afvragen: ‘Is het gebruik van suiker eigenlijk wel zo lekker als ik had gedacht?’. Op dezelfde manier zou je ook het gebruik van alcohol onder de loep kunnen nemen.

Beweegpatroon
Ook het beweegpatroon van de deelnemers maakt onderdeel uit van de jaarcursus. Het dragen van een Fitbit bijvoorbeeld moet de deelnemer bewust maken van zijn of haar beweegpatroon. Het meetapparaatje rond de pols is daarnaast het moment van een nul-meting om bepaalde doelen te stellen. Wim: “Het is niet de bedoeling dat de deelnemers zes keer per week naar de sportschool moeten komen. Maar we gaan hier wel twee keer per week als groep iets samen doen, als steun, controle en voor een stukje sturing. Ook het oefenen in het meer bewegen wordt aangeleerd. Bovendien leren deelnemers dat het ook heel leuk en gezellig is om met gelijkgestemden te sporten.”

Honderdduizend stappen
Deelnemers wacht niet elke keer de weegschaal. Wim: “We gaan ons elke maand een bepaald doel stellen. Bijvoorbeeld dat we afspreken om met alle deelnemers samen honderdduizend stappen te zetten. Elkaar stimuleren werkt heel eenvoudig door een groeps-app te maken.”

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen