BouwSports Ermelo trekt volle sportzaal met Thomas Braun

De sportzaal van BouwSports Ermelo aan de Kerkdennen 40a, waar normaal wordt gezweet op de spinningfietsen, zat bomvol gisteravond, vrijdag 20 januari. De mannen én vrouwen lieten zich inspireren door journalist Thomas Braun, de auteur van het boek ‘Ga toch fietsen’. De lezing vormde de opmaat naar een gelijknamig project van BouwSports: het beklimmen van de Mont Ventoux.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

‘Ga Toch Fietsen’
Het project ‘Ga Toch Fietsen’ van BouwSports is namelijk bedoeld voor deelnemers die nog nooit een berg hebben beklommen. Ofwel beginnende of recreatieve fietsers die houden van een sportieve uitdaging. Met een trainingsprogramma van een half jaar verzekeren organisatoren Wim en Marleen Bouw en Janet Bruining, is het haalbaar de Mont Ventoux eind september te beklimmen. “Hierbij is het niet belangrijk dat je de ander overwint, maar jezelf. Ook geslacht en leeftijd zijn niet belangrijk, wel het samen trainen voor een gezamenlijk doel.” En wie wist dat beter te onderstrepen dan Thomas Braun?!

Onthutsend
Het boek van Braun is het onthutsende, eerlijke en inspirerende relaas van een man die van heel ver moest komen. Hij rookte, dronk en snackte erop op los, een manier van leven die ook niet echt gezond was voor zijn relatie. Het lezen van de eerste hoofdstukken gaat gepaard met stijgende verbazing: ‘Hoe heeft iemand het zover kunnen laten komen?’. Met de nodige humor en zelfspot, net als in het boek, vertelde Braun dat hijzelf ook op het punt kwam om afscheid te nemen van wat hij noemde ‘zijn walgelijke leven’.

Cup C
Een foto op het grote scherm van Braun in zwembroek illustreerde zijn overgewicht. “Cup C”, maakte hij zijn toehoorders aan het lachen. “Dat kwam door teveel snacken en bier drinken als ik op het station op de trein wachtte. Zodra ik thuis kwam ging ik door in het schuurtje achterin de tuin. Daar waren ze thuis niet zo blij mee. Ik rookte en zoop daar de hele avond en ging over de nek in de tuin.” Toen zelfs zijn zoontje hem associeerde met bier moest het roer om besefte Braun.

Metamorfose van dikke veertiger 
Hij meldde zich aan bij de sportschool waar een folder om de hoogste en steilste bergen in de Italiaanse Dolomieten te beklimmen zijn aandacht trok. Dat werd samen met een groepje andere fietsers zijn doel; hij haalde het. De metamorfose van een dikke veertiger pakte hij doeltreffend aan. Stoppen met roken bijvoorbeeld. In het boek legt hij veelbetekenend uit: ‘Ik ben niet gestopt met roken, maar begonnen met sporten, daar paste roken niet bij’. Sindsdien leeft Braun als een sporter met zo nu en dan een wijntje en een verantwoord eetpatroon.

Gezonde 40-plusser
Het heeft hem veel opgeleverd, waarbij Braun benadrukte om iets te ondernemen wat je gaaf vindt en niet om af te vallen. Dat komt vanzelf zo blijkt. Braun toonde zich een gezonde 40-plusser die lekker in zijn vel zit, met bovendien een afgetraind lichaam. Daarnaast is zijn relatie stukken gezelliger en gelukkiger geworden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen