Fraaie nieuwbouw op locatie Schoenenreus Ermelo

Als alles meezit wordt nog voor de kerst dit jaar het pand aan de Stationsstraat 76 waar de Schoenenreus tot voor kort huisde, vervangen door nieuwbouw. Het Veluws Ontwerpburo Ermelo tekent voor het ontwerp.

Met fotoreeks voor een indruk

Vandaag, donderdag 28 april, kregen omwonende belangstellenden de gelegenheid kennis te nemen van de bouwplannen. Erik Verhoef van het Veluws Ontwerpburo legde uit dat iets meer dan de helft van het huidige 60 meter diepe pand verdwijnt voor nieuwbouw. De andere iets kleinere achterste helft blijft in beheer van de nieuwe eigenaren. Het is de bedoeling dat op de begane grond aan de zijde van de Stationsstraat 350 vierkante meter aan winkelruimte wordt gecreëerd waar één of meerdere ondernemers hun intrek kunnen nemen. Er bovenop worden 3 gelijkvloerse huurappartementen gebouwd, die variëren in grootte, maar elk twee slaapkamers rijk zijn en een dakterras.

Maar misschien nog veel belangrijker; het aanzicht van het pand wordt compleet anders. Waar nu al decennialang een ‘blokkendoos op poten’ het beeld bepaald, krijgt het pand na de nieuwbouw de allure van een groot notarishuis in de jaren dertig stijl van 2016; een beetje deftig en voornaam, maar met een warme uitstraling. Een pand bovendien dat qua uitstraling perfect aansluit bij het voormalige postkantoor.

Dat was althans de bedoeling van Bernadette en Sven Gravendeel toen ze het Veluws Ontwerpburo in de hand namen voor het ontwerp, vertelde Bernadette. Het echtpaar dat het bedrijf IQI certified petfood ingredients runt, heeft het pand in januari dit jaar aangekocht. Met een hele goede maar zeker niet alledaagse reden. Bernadette: “Wij wonen hier namelijk achter aan de Rietlaan, onze tuin grenst aan het pand. Toen het pand leeg kwam te staan hadden Sven ik ik zoiets van: ‘Straks komt het in handen van een vastgoedeigenaar en wie weet waar je dan straks tegenaan kijkt’. Op de erfgrens mag er maar liefst 11 meter de hoogte in worden gebouwd. Dat wilden we liever niet, we hebben een paar meter verderop immers ook al ‘het gedrocht van Ermelo’.

Gelukkig verkeren wij in de luxe positie dat we nu zelf in de hand hebben wat er komt. In die zin gaat het ons om onze vrijheid waar we nu zo van genieten. Daarnaast, voor het geld dat je op de bank hebt staan krijg je tegenwoordig ook niets.” Bernadette erkent grif dat de aankoop van het pand puur uit eigenbelang is. Minstens zo zwaar weegt echter hun betrokkenheid bij de Ermelose samenleving. Daarom wilden zij en Sven dan ook een pand laten bouwen dat een aanwinst is voor de omgeving.

Meneer Sanderman die al 18 jaar tegenover de voormalige Schoenenreus woont is erg blij met de plannen van het echtpaar Gravendeel. Want net als bijna heel Ermelo gruwt hij van het foeilelijke gebouw. “Daarnaast was het gebouw zó wit, dat als de zon scheen wij onze gordijnen moesten sluiten.”

Het nieuwe pand wordt Semper Paratus (altijd paraat) genoemd, naar de apotheek die er huisde voordat de Spinnewiel erin trok, een formule met meerdere kleine winkeltjes. Na een brand werd in 1983 het Schoenenreus-pand gebouwd.

Volgens Erik Verhoef wordt na de informatiebijeenkomst van vanavond de mening van de Ermelose bevolking gewogen. Vervolgens is het de beurt aan het aanvragen van een omgevingsvergunning. “Het streven is om half september met de bouw te starten, zodat de zomeractiviteiten in de Stationsstraat er geen hinder van ondervinden. Voor de kerst moet dan in ieder geval de buitenkant van het pand klaar zijn.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen