Gun iedere jongere een Talenttour

Opnieuw hebben zes jongeren bewezen dat Talenttour helpt bij het maken van de juiste studiekeuze.Wat meteen prettig aanvoelt zodra je het kantoor van Talenttour binnen bent, is de positieve sfeer die er hangt. Wat alles te maken met initiatiefnemer Marieke van de Weg uit Ermelo. Of zoals de vader van de 18-jarige Maarten verwoordt naarmate de avond vordert: “Wat een mens hè, je wordt er zelf ook blij van.” Marieke bruist namelijk van optimisme en heeft de gave jongeren te stimuleren de talenten in zichzelf te ontdekken, deze te koesteren en te perfectioneren. Wat ze eigenwaarde, zelfvertrouwen en een doel voor ogen geeft.

Net als zoveel ouders ervaart ook de vader van Maarten het als een ware zoektocht om je kind op de goede plek te krijgen. Talenttour bleek goed uit te pakken. “Jongeren kunnen hier een stukje kwetsbaarheid en openheid tonen zonder dat er meteen een conclusie aan wordt verbonden. Deze veilige omgeving draagt er aan bij dat ze zichzelf kunnen zijn.”

Afgelopen woensdagavond vond het slotstuk plaats van de Talenttour die de zes jongeren hebben gevolgd. Acht weken lang werkten ze hard om veel over zichzelf te ontdekken én hun studiekeuze. Voor hun familie en elkaar hielden ze over het traject een presentatie en vertelden over hun vervolgstappen. Wat opnieuw als een spannende uitdaging werd ervaren.
Maar eerst mochten ouders met kleine oefeningen zelf aan de lijve ondervinden wat hun kind heeft moeten ‘doorstaan’. Zo kregen ze van verschillende kanten te horen wat voor kwaliteiten hen werden toegedicht en welk beroep er bij hen zou horen. 
Ook vertelde ‘oud-Talenttourder’ Tamara (21) hoe ze door de Talenttour haar weg heeft gevonden. “Tijdens de cursus leer je jezelf echt goed kennen. Daarnaast heb ik met Marieke goede gesprekken gehad. Buiten alle gezelligheid om, heeft het mij echt geholpen een goede studiekeuze te maken.” Tamara volgt de opleiding journalistiek. Diep in haar hart was dit altijd haar wens. “Ik durfde het echter nog niet aan, en schoof het op de lange baan.” Nadat ze de Havo had afgerond volgde ze opleiding MBO Personeel en Arbeid. “Ik heb de opleiding wel afgemaakt, maar het was niet mijn ding. Toen ik de Talenttour deed kwam de journalistiek weer op mijn pad, en besloot het gewoon te doen. Ik ben er helemaal gelukkig mee. Ik zit nu trouwens nog met twintig studenten in de klas, omdat er een aantal zijn afgevallen. Die hebben vast niet de Talenttour gedaan”, glimlachte ze veelbetekenend.
De pas ‘geslaagde’ jongeren van de Talenttour hebben ieder zo hun eigen positieve ervaringen. “Je leert jezelf kennen en je kwaliteiten. Daar bouw je zelfvertrouwen mee op”, vond de ene. “In het begin was het best wel spannend”, zei een ander, “want we deelden ook persoonlijke dingen. Maar iedere keer als ik hier wegfietste had ik een goed gevoel.” Een zestienjarige jongen die leert voor het eindexamen Havo, wil ‘iets’ in de TV-wereld doen. Hij ontdekte waar zijn talenten liggen en gaat nu voor de toneelopleiding. Evenzogoed is hij met Marieke bezig een alternatief te zoeken, omdat  de opleiding jaarlijks aan maar tien studenten is voorbehouden.  
Echt haar eigen weg kiezen doet een jongere ook, ondanks dat haar ouders er eerst niet zo blij mee waren. “Want deze opleiding past echt bij mij.” 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen