ADVERTORIAL - De opkomst van elektrische fietsen in Nederland is snel gegaan. Was amper 20 jaar geleden een ‘fiets met hulpmotor’ nog iets voor senioren, tegenwoordig rijden alle leeftijdsgroepen erop. Ze worden gebruikt om naar school te gaan of naar het werk, maar ook in de vrije tijd rijden we graag op een e-bike. Want hoe stoer het ook is om tegen de wind in te trappen, als dat een stukje makkelijker gaat dan is dat toch echt wel prettig, zeker in ons klimaat waar de wind je op de fiets maar wat vaak parten speelt.
Comfortabel erop uit met de fiets
Als je een e-bike hebt dan ligt de drempel om de fiets te pakken vaak een stuk lager. Nu kijken veel mensen eerst op de weerapp op hun smartphone. Bij meer dan windkracht 5 wordt er al bedenkelijk gekeken en als de windkracht richting 7 gaat dan wordt het plan om op de fiets te gaan radicaal aan de kant geschoven. Op een e-bike ligt die drempel vaak toch wat lager. Want dankzij de trapondersteuning kun je de wind een stuk makkelijker trotseren. De e-bike krijgt zijn stroom via een accu die je gemakkelijk thuis kunt opladen. Maar die accu moet wel de nodige aandacht krijgen.
Veilig opladen
Het gebeurt soms dat een accu van een e-bike tijdens het opladen in brand vliegt. Om die reden zijn er op tal van middelbare scholen al maatregelen genomen om brandschade te voorkomen. Een accu moet ook goed worden onderhouden om hem zo lang mogelijk te laten meegaan. De gemiddelde levensduur is zo’n 5 jaar. Daarvoor moet je de accu opladen volgens het advies van de fabrikant. Dat betekent dat je de accu ook moet doorladen als je de fiets niet elke dag gebruikt. De accu van een elektrische fiets kan, als hij niet meer goed oplaadt na verloop van tijd, worden gereviseerd. Dit is goedkoper dan een nieuwe accu kopen. Essentiële onderdelen worden vervangen zodat je accu weer ‘als nieuw’ is en opnieuw gemiddeld 5 jaar dienst kan doen.
Diefstal van e-bikes een groeiend probleem
E-bikes zijn gewild bij dieven. Niet alleen vanwege de kostbare Bosch of Giant accu, maar ook omdat een fiets op de zwarte markt vaak vrij gemakkelijk kan worden doorverkocht. De politie adviseert daarom om je fiets ook in de schuur of garage op slot te zetten. Parkeer je je e-bike in het openbaar, kies dan bij voorkeur voor een plek waar je de fiets met een ketting kunt verankeren, bijvoorbeeld aan een fietsenrek. Een bewaakte fietsenstalling is natuurlijk nog een betere optie, maar die is nu eenmaal niet overal beschikbaar. Het feit dat e-bikes zo vaak worden gestolen zorgt ervoor dat het steeds duurder wordt om ze te verzekeren. Fatbikes zijn bij meerdere maatschappijen sowieso niet meer te verzekeren tegen diefstal.