Sportartikelen uit de Oude Doos: 'EFC’58 schrijft historie met promotie naar derde klasse'

archief Jan de Roo
De 248e aflevering van de serie ‘Sportartikelen uit de Oude Doos’ van donderdag 10 juni 2004 gaat over de promotie van EFC’58 naar de derde klasse van het zaterdag amateurvoetbal die werd bewerkstelligd door op zaterdag 5 juni 2004 de nacompetitie winnend af sluiten.
Door Bram Burggraaff. Bijschrift foto: De selectie van EFC’58 viert de promotie naar de derde klasse. (Archieffoto Jan de Roo).
Feest
Het was afgelopen zaterdag groot feest op sportpark ‘De Zanderij’, want de historische promotie van EFC’58 maar de derde klasse was eindelijk een feit. De wedstrijd tegen het al gepromoveerde Wageningen was zenuwslopend, vooral door het toedoen van de zwakke scheidsrechter. Maar na het eindsignaal was er vuurwerk en ’s avond gingen de EFC’58-selectie op de platte kar het dorp door.
Reflex
EFC’58 had genoeg aan een gelijkspel tegen Wageningen, dankzij de 1-2 overwinning op Vesos vorige week dinsdagavond. Marcel van Keeken scoorde toen beide Ermelose treffers. Na een nerveus begin werd al in de 10e minuut de ban gebroken. Een vrije trap werd door Jos Kraak breed gelegd op Wim Meppelink, die vanaf zo’n 20 meter de bal onhoudbaar inschoot: 1-0. De gasten gaven zich echter niet gewonnen en in de 20e minuut voorkwam EFC-doelman Bas Goetsch met een geweldige reflex de gelijkmaker.
Dubieuze strafschop
De scheidsrechter had echter een overtreding in het strafschopgebied geconstateerd en tot verbijstering van iedereen ging de bal op de stip. Bas Goetsch wist de penalty nog te nog te keren, maar in de rebound werd toch de 1-1 gelijkmaker gescoord. Nog voor de rust kwam EFC’58 weer op voorsprong uit een bijna identieke situatie als bij de eerste treffer. Wim Meppelink (maandag de trotse vader geworden van dochter Ella) scoorde de 2-1 uit een breed gelegde vrije trap van Niels Prins.
Warrige arbitrage
In het begin van de tweede helft werd EFC’er Sander Franken in het zestienmetergebied onderuit gehaald, maar de scheidsrechter zag er geen strafschop in. De assistent-scheidsrechter deelde in de malaise door een ingooi te geven, terwijl de bal nog een meter binnen de lijnen was. Ook zijn vlagsignaal voor hinderlijk buitenspel, nadat Sander Franken een individuele actie zelf doeltreffend had afgerond, zorgde voor veel opschudding. De strafschop waaruit Wageningen in de slotfase de 2-2 gelijkmaker scoorde, leek wel terecht ware het niet dat er buitenspel aan vooraf gegaan was.
Promotie een feit
Het mocht de pret niet drukken, want promotie was toen al een feit. Wilsum had namelijk tegen Dienderloo zijn sportieve plicht gedaan door met 1-0 te winnen, dus zelfs die had geen roet in eten kunnen gooien bij EFC’58. Hoofdtrainer Fred Prins: ‘’Dit is voor mij een prachtig afscheid na twee seizoenen. Ik vind dat we er dit jaar het maximale uitgehaald hebben.’’
banner jansen elektrotechniek nieuw 300x125