VSG eindigt in slotronde Hoofdklasse op verdienstelijke zesde plaats

De slotronde in Hoofdklasse 1C van de SOS competitie, waar het eerste team van het Veluws Schaakgenootschap in speelt, vond dit keer plaats in Echos Home ‘De Schakel’ in Ermelo, de reguliere speellocatie van VSG. De tien teams die hieraan deelnamen, bestonden elk uit acht schakers, waardoor de speelruimte goed bezet was.

Van Bram Burggraaff, met fotoreeks door Wim Jongejan.

Strjd
Vooraf was al bekend dat Amersfoort 2 en de Zeven Pionnen uit Epe zouden degraderen. De strijd om het kampioenschap lag echter nog open; zowel Amersfoort 1 als Hoogland 1 maakten hierop aanspraak. Iets voor 20.00 uur opende wedstrijdleider Bas West de schaakavond, waarna de 80 spelers aan hun partij begonnen.

Redelijk hoog
Alhoewel het gemiddelde schaakniveau in de Hoofdklasse redelijk hoog is waren twee partijen na tien minuten al afgelopen. In beide gevallen gaf één van de spelers een stuk weg. De overige partijen duurden aanmerkelijk langer. Aan het einde van de avond bleek dat Amersfoort 1 kampioen was geworden; zij wonnen hun wedstrijd tegen De Zeven Pionnen met 6-2, terwijl Hoogland 1 met 2-6 verloor van En Passant uit Spakenburg.

Niet nodig
VSG 1 verloor met 3,5 – 4,5 van SC Apeldoorn en eindigde op de verdienstelijke zesde plaats. Het verlies was, zoals dit seizoen al eerder gebeurde, niet nodig geweest.

In bordvolgorde een korte weergave van de partijen:

Rob Boterenbrood speelde een degelijke partij die lange tijd gelijk op ging. Toen Rob in tijdnood kwam, deed hij echter een paar minder sterke zetten, waar zijn tegenstander beslissend van profiteerde.

William van de Groep wist de dreigingen van de witspeler te omzeilen en kreeg beslissend voordeel wat hij prima uitspeelde tot winst. Sape Westra speelde het eindspel beter dan zijn jeugdige tegenstander, mede dankzij diens tijdnood, en won. Gerard de Hoop moest voor lijfsbehoud een kwaliteit offeren. Zijn beide lopers bleken echter machtige wapens te zijn en Gerard behaalde een solide remise.

Onno Wolters bouwde zijn stelling rustig op en kreeg een klein voordeel. Dit was echter te gering om te winnen, remise was de terechte uitslag. Dirk van Setten leek te gaan winnen; zijn aanval had beslissend moeten zijn. Een klein moment van onoplettendheid stak echter een spaak in de wielen; de plotselinge vijandelijke matdreiging was niet te stuiten.

Aan de borden 7 en 8 speelden twee invallers. Henri Bosch zette zijn partij nauwgezet op en bleef erg secuur spelen. Dit leverde hem een zeer verdiende remise op. Mark van Sandijk speelde voor de eerste keer in VSG 1. Of het daardoor kwam, wie zal het zeggen, maar Mark verloor nadat hij lange tijd een gelijke stelling had.

Bas West had als wedstijdleider weinig te doen. Zijn belangrijkste handeling was het uitreiken van de medailles aan de schakers van Amersoort 1. De SOS competitie start eind september weer. VSG 1 zal ook dan weer van de partij zijn. Naar verwachting zullen nog drie teams van het Veluws Schaakgenootschap deelnemen in een lagers klasse.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen