Deel 2: Vrijwilliger Geurt van den Ham is nog lang niet uitgefloten

Bankje van Geurt bij EFC’58.
Bankje van Geurt bij EFC’58.
Foto: archieffoto EFC'58

In de 224e aflevering van ‘Sportartikelen uit de oude doos’ van donderdag 14 augustus 2003 een interview in twee delen met de Ermelose scheidsrechter Geurt van den Ham, die vele jaren als vrijwilliger bij EFC’58 zijn wedstrijden floot in het amateurvoetbal. Vandaag deel 2, klik HIER voor deel 2. 

Door Bram Burggraaff.

Tweemaal geopereerd
Geurt van den Ham was ook jarenlang als scheidsrechter actief tijdens het jaarlijkse Bimotoernooi waar hij meestal wedstrijden floot bij de recreanten. “Met enige spijt heb ik afscheid genomen van het Bimotoernooi. Bij zo’n toernooi fluiten is iets anders dan één wedstrijd op zaterdag en gezien mijn leeftijd en gezondheid te zwaar en daarom heb ik besloten te stoppen. Ik ben 15 jaar geleden tweemaal geopereerd vanwege longkanker. Daar kwam ik toen goed door. Na de behandeling voelde ik mij weer heel sterk en ben weer gaan fluiten.

Hartinfarct
Verleden jaar heb ik een hartinfarct gehad en miste daardoor het Bimotoernooi. Van de operatie in augustus vorig jaar ben ik zo opgeknapt dat ik bij EFC’58 weer met fluiten ben begonnen. Ik had eigenlijk al toegezegd om ook bij het Bimotoernooi weer actief te zijn, maar in samenspraak met mijn vrouw heb ik besloten dat toch niet te doen. Ik voel me sterk en gezond en ben niet bang om een wedstrijd te fluiten, maar een heel toernooi ligt toch anders. Het is een zware dag met meerdere wedstrijden en soms lange pauzes daartussen. Toch neem ik met enige spijt afscheid van het fluiten op dit prachtige, strak georganiseerde toernooi.’’

Aparte groep
Geurt van den Ham is jaren geleden gevraagd door Jaap Sterenberg, die in de scheidsrechterscommissie van het Bimotoernooi zit, om te fluiten. Van den Ham: “Jaap heeft me regelmatig gevraagd of ik geen andere scheidsrechter kende die wilde fluiten en ook in de groep past. Ik heb Gerard Hoksberg gepolst die ook bij EFC’58 actief is als scheidsrechter. Hij heeft toegestemd en floot tijdens het afgelopen Bimotoernooi voor het eerst. De scheidsrechter vormen bij dit toernooi een wat aparte groep van mensen die aardig met elkaar kunnen opschieten en Gerard past daar goed tussen. Ik vond het heel leuk voor hem dat hij de finale bij de recreanten mocht leiden’’, aldus Geurt van den Ham.

BANKJE VAN GEURT
Geurt van den Ham is op 14 juni 2021 overleden. Ter herinnering aan hem is het bankje bij de technische ruimte van EFC’58 naar hem vernoemd. Op het naamkaartje staat vermeld: BANKJE VAN GEURT ter herinnering aan Geurt van den Ham, Lid van verdienste EFC’58. Zo blijft hij in gedachte zeker bij al zijn collega-vrijwilligers van het ‘onderhoudsteam’ bij de Ermelose Football Club die na gedane arbeid ook vaak even plaatsnemen op dat bankje.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen