Deel 2: Zwembad Calluna krijgt een recreatief gedeelte

Sportcentrum Calluna is al bijna een halve eeuw een begrip in Ermelo. Er zullen weinig Ermeloërs te vinden zijn, die er niet hun zwemdiploma(’s) hebben gehaald, baantjes en/of recreatief hebben gezwommen, bij een vereniging hebben gesport in het zwembad en/of in de sporthal, schoolzwemmen of gymnastiek hebben gehad of deelnamen aan de vele andere activiteiten in het sportcentrum aan de Herderlaan. Klik HIER voor deel 1.

Door Bram Burggraaff, archieffoto’s van Calluna met dank aan Sjef Görtz en Sjaan van Bloemendaal.

Piet de Zwarte
In 1986 trad Piet de Zwarte aan als nieuwe bedrijfsleider Overdekte Sportaccommodaties in Ermelo. Hij was een bekende waterpoloër, die tussen 1974 en 1976 maar liefst 89 interlands speelde voor het nationaal waterpolo zevental, waarmee hij in 1976 brons veroverde tijdens de Olympische Spelen in het Canadese Montreal.

Somber
Met de komst van Piet de Zwarte veranderde er veel rond sportcentrum Calluna. De gemeente nam eind 1986 de exploitatie van Bosbad Ermelo over en in de zomermaanden van het jaar daarop werkte het badpersoneel van Calluna daar ook. De toekomst voor het Bosbad zag er somber uit en bij sluiting zou er een tekort ontstaan aan recreatieve mogelijkheden voor Ermelose bewoners en toeristen op zwemgebied.

Bouw recreatieve deel
Piet de Zwarte: “Er werden daarom plannen gemaakt voor de uitbreiding van Calluna met een recreatief gedeelte bestaande uit een sauna, bubbelbad, peuterbadje, glijbaan en recreatief zwemgedeelte met lig- en zitbank voorzien van massage-stralen. De bouw van het recreatieve deel vond plaats in 1990-1991 en stond los van het bestaande zwembad, dat daarom gewoon kon doordraaien; de bezoekers hadden geen last van de nieuwbouw.

‘Nat’-gedeelte
Sportcentrum Calluna beschikte al over een horecagelegenheid tussen de sporthal en het zwembad en daar kwam met de komst van het recreatiebad een zogenaamd ‘nat’-gedeelte bij, zodat de bezoekers ook in het zwembad iets konden gebruiken. De heropening van het zwembad inclusief recreatiegedeelte was in 1991.’’

Energiebeheer
In 1988 werd in Calluna gestart met energiebeheer om te komen tot een financiële besparing op de energie- en waterkosten. In twee jaar leverde dat zonder noemenswaardige investeringen 40.000 gulden aan besparing op. Via allerlei technische voorzieningen werden het verbruik van gas en stroom aanzienlijk teruggebracht.

René Dassen
Een belangrijke rol bij het energiebeheer was weggelegd voor René Dassen, die al sinds de bouw van de sporthal in 1974 als conciërge werkzaam was bij Calluna met als werkterrein onderhoud, storingen en alle andere technische zaken rond het sportcentrum. In 1991 vond de installatie plaats van 408 m2 zonnecollectoren op het dak van het sportcentrum. René Dassen: “In de machinekamer van het zwembad werden zeven tanks geplaatst met 500 liter water dat door de zonnepanelen verwarmd werd.’’

Bio Energie Centrale
In de periode 2003 – 2005 werd er een Bio Energie Centrale bij sportcentrum Calluna gerealiseerd. De installatie voorzag het sportcentrum van warmte en elektriciteit (15%) en leverde daarnaast groene elektriciteit terug aan het net (85%).

De Bio installatie werd gevoed door een dierlijk vet dat in de ABC motor werd verbrand. De doelstelling was om door deze Centrale een financieel voordeel te halen in de exploitatie van het sportcentrum en een bijdrage te leveren aan de Kyoto doelstellingen namelijk een reductie van de CO2 uitstoot.’’

Op 21 maart 2005 was er een informatie-avond betreffende de Bio Energie Centrale met een presentatie van Piet de Zwarte. Tevens werd een intentieverklaring ondertekend door wethouder G. Th. Roelofsen en dhr. R. Dikken van Unica Installatie Techniek.

Op 21 december 2005 was de in gebruikstelling van de Bio Energie Centrale, de eerste in zijn soort in Nederland, door de heer Gertjan Lankhorst, directeur-generaal van het Ministerie van Economische Zaken. Dit gebeurde op feestelijke wijze in sporthal Calluna.

Groenste Zwembad van Nederland
In 2010 werd zwembad Calluna door een vakjury uitgeroepen tot het Groenste Zwembad van Nederland. “Calluna combineert meerdere duurzame technieken en past dit grootschalig toe. Het zwembad heeft onder meer een Bio Energie Centrale in gebruik.

Deze centrale wekt groene elektriciteit op door de verbranding van bio-olie vervaardigd uit restmateriaal van de voedingsmiddelenindustrie. Vijftien procent van de opgewekte elektriciteit wordt afgenomen in het sportcentrum en 85% wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Daarnaast heeft het zwembad een eigen waterbron’’, aldus het juryrapport.

Biobrandstof duurder
Na afloop van de contractperiode werd het gebruik van biobrandstof duurder dan de toen nog relatief goedkope energiebronnen zoals aardgas en elektriciteit. Daardoor was de Bio Energie Centrale niet meer rendabel en vanwege de hoge kosten voor de gemeente Ermelo werd deze in 2012 ontmanteld.

Nieuwe mensen
Door de jaren heen kwamen er regelmatig nieuwe mensen werken bij sportcentrum Calluna, zoals o.a. Jolanda Maas, Laura Heel, Barbara Dorelijers, Marian v.d. Brink, Anke van Dalen, Angelique Venus, Willem Kamphorst, Patrick Veldhuizen en Wim Mouw als technische man. Sjaan van Bloemendaal, Kuria Pals en Margreet de Vogel zijn al vele jaren werkzaam als receptionistes bij Calluna.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen