Sportcentrum Calluna is al bijna een halve eeuw een begrip in Ermelo. Er zullen weinig Ermeloërs zijn, die er niet hun zwemdiploma’s hebben gehaald, baantjes en/of recreatief hebben gezwommen, bij een vereniging hebben gesport in het zwembad en/of in de sporthal, schoolzwemmen of gymnastiek hebben gehad of deelnamen aan één of meer van de vele andere activiteiten in het sportcentrum aan de Herderlaan.
Door Bram Burggraaff, met fotoreeks.
Sinds 1975
H.K.H. Prinses Beatrix verrichtte op 4 april 1975 de officiële opening van sportcentrum Calluna bestaande uit een zwembad en een sporthal, die al een jaar eerder in gebruik genomen was. Op vrijdag 5 januari 2024 sluit na bijna 50 jaar het Sportcomplex aan de Herderlaan de deuren en ruim twee weken later zal het nieuwe sportcentrum Zanderij geopend worden.
Keurig in het gelid
Sjef Görtz, die vanaf het begin betrokken is geweest bij Calluna herinnert zich de opening nog heel goed. "Wij stonden keurig in het gelid bij de ingang, gekleed in een grijze pantalon en een blauw colbertje met daarop het wapen van Ermelo. De toenmalige burgemeester Veen begroette prinses Beatrix en Beppie Luiting, de eerste caissière van Calluna, nam haar mantel aan.
Informeel
Op verzoek van de kroonprinses was de opening informeel. Eerst waren er demonstraties trampolinespringen en gymnastiek door leden van GV Sparta. Vanwege de ligging van het zwembad aan de rand van de Groevenbeekse Heide kreeg het sportcentrum de naam van het heideplantje Calluna.
Fluitje
De zeven letters werden getoond door zeven kinderen die in het zwembad van achter grote bloembakken met heide tevoorschijn kwamen. Bij de openingsceremonie gaf prinses Beatrix met een fluitsignaal het sein om de beweegbare bodem, wat in die tijd nog heel bijzonder was, omhoog te laten komen. Het fluitje hebben we nooit meer teruggezien’’, aldus een lachende Sjef.
Twee rechterhanden
"Mijn achterbuurman Piet de Jong ging werken bij zwembad Calluna als badmeester. Er werd nog gezocht naar een conciërge. Ik heb toen gereageerd op een advertentie in de krant en zat van de 80 sollicitanten bij de laatste twee. Dankzij mijn loodgietersopleiding beschikte ik over twee rechterhanden en ook affiniteit met sport, jarenlang actief betrokken bij het korfbal, sprak in mijn voordeel en ik kreeg de baan.
Zwemdiploma gehaald
We deden in die tijd de meeste klussen in het sportcentrum zelf. Wim Foppen was vanaf het begin de directeur. Hij haalde mij opgegeven moment naar het bad om les te geven. Ik had geen zwemopleiding gevolgd, maar dat kon toen allemaal nog. Wel heb ik toen samen met Evert Jan Wijers die de horeca deed, een zwemdiploma gehaald.
Mensen
De mensen waar ik vele jaren mee heb samengewerkt waren o.a. Piet de Jong, Wim Ruiter, Jan Hamstra, Bep Gijsbertsen, Mia Heel, Veronica van Uitert, Ria Jonker, René Dassen en de receptie-medewerkers Beppie Luiting, Judith Berghuis en Justin Nieuwenhuizen.
Activiteiten
De activiteiten in het zwembad waren toen voornamelijk: Leszwemmen, banenzwemmen (’s morgen vroeg), schoolzwemmen, enkele doelgroepen en de activiteiten van ZEW, zoals waterpolo, wedstrijdzwemmen en later synchroonzwemmen. Ook duikgroep Ad Fundum maakte gebruik van het zwembad.
Op zondag open
Het vrij zwemmen was op woensdagmiddag, vrijdagavond en zaterdagmiddag. In de tachtiger jaren gingen we op zondag open, nadat een meerderheid van de Ermelose gemeenteraad daarmee akkoord was gegaan. We waren ook verantwoordelijk voor de sporthal, waar de binnensporten en gymlessen plaatsvonden.
Schoolzwemmen
Het schoolzwemmen was er toen voor kinderen in de vijfde klas van alle lagere scholen. Dat is later afgeschaft vanwege de hoge kosten voor het busvervoer. Alleen de scholen uit Speuld en Horst & Telgt gingen door, omdat daar veel kinderen waren zonder zwemdiploma. Het schoolzwemmen is later in allerlei vormen nog wel teruggekomen’’, aldus Sjef Görtz.
Veel energie ingestoken
Momenteel zijn er nog enkele scholen die een zogenaamde ‘natte gymles’ in Calluna hebben. Jaarlijkse evenementen in en rond het sportcentrum waren de o.a. de Zwemvierdaagse, (school)zaalsporttoernooien, en de Schoolsportdag, waar Sam van de Brink, die later ook in Calluna werkzaam was, samen met een aantal leerkrachten veel energie in gestoken heeft.
Zwaar
De laatste jaren waren zwaar voor Stef Görtz: "Vanwege nekproblemen werd ik voor 60% afgekeurd en moest daarom stoppen met de zwaardere taken, zoals het technische werk en het schoonmaken. In plaats daarvan ging ik meer zwemlessen geven en zat achter de kassa. In 2005 ben op 62-jarige leeftijd met de VUT gegaan.’’