EFC’58 plaatst zich ondanks nederlaag voor de nacompetitie

Ondanks het dramatische spel van EFC’58 dat uitgerekend op de laatste officiële speeldag, zaterdag 20 mei, haar slechtste wedstrijd van het seizoen speelde en met 2-1 van degradatiekandidaat ESC Elburg verloor, heeft de Ermelose derde divisionist zich geplaatst voor de nacompetitie.

Van Bram Burggraaff, met medewerking van Siemon Moerman en Ed Bok, foto’s: Dimitri Steijlen.

Slordig
EFC’58 begon goed aan de wedstrijd en kreeg de eerste kansen. Gerjan van der Ham was dichtbij de openingstreffer, toen hij alleen op de keeper leek af te gaan, maar hij werd wegens vermeend buitenspel teruggefloten. Niet lang daarna trok Elburg de wedstrijd naar zich toe, werd gevaarlijk en creëerde ook kansen, maar scoorde niet. EFC ontworstelde zich aan het overwicht van de thuisploeg, maar kon niet voor gevaar zorgen, was slordig in de passing en leed veel balverlies.

Onnodig veel
Ook gaf de ploeg onnodig veel vrije trappen weg. In de 41e minuut kwam ESC op een 1-0 voorsprong na zwak verdedigen aan Ermelose kant. Vlak voor rust werd EFC gevaarlijk, maar Jorick Priem werd gevloerd, waarbij de dader met een gele kaart heel goed wegkwam. De vrije trap werd hopeloos verspeeld.

Inschattingsfout
Na rust ging EFC’58 met Xander van den Bor in de ploeg voor Ali El Haddadi op een andere wijze spelen, maar veel verschil bracht dat niet. Elburg hield de bezoekers op de eigen helft en de spelers van hoofdtrainer Bert van den Brink konden elkaar moeizaam vinden. Het spel lag veel stil door blessures en ander oponthoud. In de slotfase zette EFC nog aan, maar het kwam in de 88e minuut door een inschattingsfout van keeper Kevin Schuur, die zijn ploeg daarvoor nog had gered, met 2-0 achter.

Voor de zoveelste keer
In de ultieme slotfase werd Jorick Priem voor de zoveelste keer gevloerd en uit de toegekende vrije trap schoot Ewan Dekker nog fraai de 2-1 binnen, maar de nederlaag was niet meer af te wenden. Een kostbaar verlies voor EFC, dat bij winst op de tweede plaats zou zijn geëindigd en tevens de tweede periodetitel gepakt zou hebben en daarmee een veel betere uitgangspositie voor de nacompetitie.

Felicitatie waard
Het is natuurlijk wel een felicitatie waard dat EFC’58 na de titel vorige seizoen in de vierde klasse, zich in de derde klasse geplaatst heeft voor de nacompetitie. Daarin zal het echter wel beter moeten spelen dan in de afgelopen wedstrijden en weer het flitsende voetbal laten zien van eerder dit seizoen. ESC moet proberen zich via de nacompetitie te handhaven.