Deel 2: Harry van Wilgenburg speelt volgend seizoen in FC Utrecht C1

Harry van Wilgenburg in zijn FC Utrecht-outfit.
Harry van Wilgenburg in zijn FC Utrecht-outfit.
Foto: archief Jan de Roo

In de 174e aflevering van de ‘Sportartikelen uit de oude doos’ van donderdag 9 augustus 2001 een interview in twee delen met de toen 13-jarige jeugdvoetballer Harry van Wilgenburg, die verhuisde van DVS’33 D1 naar FC Utrecht C1. Vandaag deel 2, klik HIER voor deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Ernstig ongeluk
Kort na het succesvolle schoolvoetbaltoernooi kreeg Harry van Wilgenburg in mei 1999 een ernstig ongeluk, waarbij zijn grote teen en een deel van zijn voet werd verbrijzeld. Het zag er in de eerste weken heel slecht uit, maar daarna verliep de genezing wonderbaarlijk snel en lukte het hem met enorm veel doorzettingsvermogen weer terug te keren op zijn oude niveau. Harry van Wilgenburg: “De eerste dagen waren heel moeilijk. Ik heb toen getwijfeld of het nog wel goed zou komen. Daarna kreeg ik steeds meer het gevoel dat het ging lukken. Terwijl ik in het ziekenhuis lag, kreeg ik een brief dat ik was geselecteerd door de KNVB.

Knokken
In september voetbalde ik alweer met een speciale steunzool in mijn voetbalschoen en het ging steeds beter. Ik heb enorm moeten knokken om weer terug te komen op mijn oude niveau. Het voordeel is dat je er ook harder van wordt. Ik heb nog wel een beetje hinder van mijn voet bij het wegkomen en snelheid maken, maar er zit nog steeds verbetering in. In 2000 werden we met de Beatrixschool weer Schoolvoetbalkampioen van Ermelo. Ik weet nog wel dat het een emotioneel moment voor me was, toen ik de beker in ontvangst mocht nemen.’’

Ambitie
Harry van Wilgenburg heeft de ambitie om het ver te schoppen in het voetbal, maar realiseert zich terdege dat de top slechts voor een hele kleine groep is weggelegd en dat school ook erg belangrijk is. Harry: “Ik hoop later in het eerste team van FC Utrecht te komen. Als het goed gaat, blijf ik de hele jeugdopleiding bij die club. Na de A-junioren krijg je een contract aangeboden als FC Utrecht je wilt houden. Ik ga na de vakantie naar klas 2 MAVO/HAVO van het Leidse Rijncollege in Utrecht. Dat is een Lootschool. Daar zitten meerdere leerlingen die allerlei sporten op hoog niveau beoefenen. Er wordt rekening gehouden met de trainingen voor wat betreft het huiswerk en de examenvakken; bovendien krijg je extra begeleiding.

Files
Ik word ’s morgens met de auto opgehaald. Het is te hopen dat lukt om 8.30 uur op school te zijn vanwege de files. Na schooltijd word ik opgehaald voor de training. Soms moet je twee keer op een dag trainen. Dan heb je bijvoorbeeld ’s morgens in plaats van gymnastiek een individuele training. In verband met de verbouwing van stadion Galgenwaard worden de trainingen momenteel op het terrein van Odin gegeven. De training is van 16.30 tot 18.00 uur. Daarna ga ik met de auto weer naar Ermelo.’’

Fan van Ajax.
Ondanks zijn overgang naar FC Utrecht is Harry een supporter van een andere club. “Ik ben fan van Ajax. Jari Litmanen is mij favoriete speler en Louis van Gaal vind ik de beste trainer. Ik denk dat Ajax kampioen wordt dit seizoen’’, aldus Harry van Wilgenburg.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen