Deel 1: Harry van Wilgenburg speelt volgend seizoen in FC Utrecht C1

Harry van Wilgenburg in zijn FC Utrecht-outfit.
Harry van Wilgenburg in zijn FC Utrecht-outfit.
Foto: archief Jan de Roo

In de 174e aflevering van de ‘Sportartikelen uit de oude doos’ van donderdag 9 augustus 2001 een interview in twee delen met de toen 13-jarige jeugdvoetballer Harry van Wilgenburg, die verhuisde van DVS’33 D1 naar FC Utrecht C1. Vandaag deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Ontdekt
Harry van Wilgenburg uit Ermelo speelt het komende seizoen in FC Utrecht C1. De talentvolle jeugdvoetballer kwam het afgelopen seizoen nog in actie voor DVS’33 D1. De 13-jarige Harry maakte ook deel uit van het KNVB-regioteam en werd daar ontdekt door scouts van FC Utrecht. Harry van Wilgenburg: “Ik speelde het afgelopen seizoen in het regio-elftal van de KNVB met de beste spelers uit de regio. Een aantal jongens zijn daar door FC Utrecht gescout en mochten tien selectiewedstrijden spelen. Daar werden enkele spelers uitgekozen, waaronder ik. Aan het begin van de vakantie hebben we bij FC Utrecht een voorbereiding van twee weken gehad op het komende seizoen. Na vier weken vakantie gaan we vanaf half augustus verder met de voorbereiding en in september begint de competitie. FC Utrecht heeft één C-elftal met 21 spelers. Deze groep blijft het hele seizoen bij elkaar. Ik speel rechts op het middenveld.’’

Met de taxi
Bij FC Utrecht vindt men de jeugdopleiding van groot belang. Goede spelers kopen is vrijwel onbetaalbaar geworden, dus moet je als club zelf opleiden. Er wordt goed voor de jeugdspelers gezorgd. Van de C1-spelers woont Harry het verste weg. Hij werd daarom de afgelopen weken thuis met een taxi opgehaald en na de training weer teruggebracht. Harry: “Ik werd ’s middags om 3.00 uur opgehaald voor de training. We trainden veel op positiespel en conditioneel. De meeste andere jongens zijn wat groter en fysiek sterker. Ik moest er dus flink tegenaan, maar kon het niveau goed aan. De training duurde ongeveer anderhalf uur en daarna gingen we naar huis. Om een uur of zeven waren we weer in Ermelo en kon ik gewoon thuis eten.’’

Belangstelling van Ajax
Al bij de pupillen bleek Harry van Wilgenburg een groot talent te zijn. Hij verhuisde van FC Horst naar DVS’33, omdat daar meer mogelijkheden voor hem waren. Met het populaire Ermelose schoolvoetbal maakte hij deel uit van vier kampioensteams. Harry: “Ik ben begonnen bij FC Horst in de F1. Daarna kwam ik via de E1 in de D1 terecht. Qua leeftijd hoorde ik nog in de E1, dus toen ik naar DVS ging, begon ik weer in de E1. In die periode was er ook belangstelling van Ajax. Ik ben daar twee keer geweest, maar dat is niets geworden. De afgelopen drie jaar heb ik in DVS D1 gespeeld. Aan het einde van het seizoen hadden we een uitje met het team, waar ik afscheid van iedereen heb genomen.

Schoolvoetbalkampioen
We verhuisden zes jaar geleden naar de Putterweg. Ik ging naar groep 3 van de Beatrixschool en mocht in groep 5 voor het eerst meedoen met het Schoolzaalvoetbaltoernooi in Calluna. We speelden tegen teams uit groep 6 en werden in de poulewedstrijden uitgeschakeld. Het volgende jaar wonnen we in de zaal en werden vierde op het veld. In dat jaar brak ik vijf weken voor het zaalvoetbaltoernooi mijn enkel en moest in het gips. Ik wilde heel graag meedoen en dat lukte, al heb ik wel het hele toernooi moeizaam gelopen. Toch scoorde ik tweemaal in de finale. In groep 7 werden we zowel in de zaal als op het veld Schoolvoetbalkampioen van Ermelo.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen