Deel 1: Ronde van Nederland door Ermelo

Michel Bogerd en Marc Wouters op kop in de Ronde van Nederland 1999.
Michel Bogerd en Marc Wouters op kop in de Ronde van Nederland 1999.
Foto: eigen archief

In de 144e aflevering van de ‘Sportartikelen uit de oude doos’ een voorbeschouwing in twee delen van donderdag 17 augustus 2000 over de Wielerronde van Nederland, waarvan de vijfde etappe op vrijdag 25 augustus door Ermelo ging. Dit in het jaar dat Ermelo en DVS’33 met het ‘huisvesten’ van het Nationale voetbalelftal van Portugal in het kader van het Europees Kampioenschap voetbal ‘Euro 2000’ ook al landelijke ‘sport’-bekendheid kregen. Vandaag deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Vijfde etappe
De vijfde etappe van de Ronde van Nederland wordt op vrijdag 25 augustus van Harderwijk naar Venlo verreden over een afstand van 186,2 kilometer. Tussen 11.30 en 11.45 uur rijden de coureurs door Ermelo vanuit Harderwijk over de Harderwijkerweg en de Putterweg richting Putten. Ermelose wielerliefhebbers kunnen dan vele bekende wielrenners zien passeren, waaronder drievoudig Tour-etappe-winnaar Erik Dekker.

Topfavoriet
Erik Dekker zal op maandag 21 augustus als topfavoriet voor de eindoverwinning in de 40e Ronde van Nederland van start gaan. Dekker wist in 1997 deze ronde al een keer te winnen door in de tijdrit te Denekamp Jan Ulrich, winnaar van de Tour de France dat jaar, in een rechtstreeks duel te verslaan. Dat de Ronde van Nederland bij de toppers goed aangeschreven staat, blijkt wel uit de deelnemerslijst van de afgelopen jaren, waarop ook de namen van Bjarne Riis (Tourwinnaar in 1996), Lance Amstrong (Tourwinnaar in 1997 en 2000) prijken. Naast de ronderenners zijn het vooral de sprinters en de rijdrijders die graag naar Nederland komen, want een goede tijdrit (steevast de vierde etappe) en een puike prestatie in de Limburgse Koninginnerit op zaterdag (de laatste jaren live uitgezonden door NOS Studio Sport) betekenen veelal een hoge klassering in de Ronde van Nederland.

Deelnemers
De 40e Ronde van Nederland zal 112 deelnemers tellen, verdeeld over 14 ploegen van 8 renners. Op dit moment staan deze ploegen vast, maar de ploegleiders kunnen nog tot en met de Proloog-dag op maandag 21 augustus in ’s-Hertogenbosch renners invullen. Niettemin valt op basis van de voorlopige opgaven al te concluderen dat vele toppers het presentatieblad zullen tekenen. Speerpunt in de Rabobankploeg is natuurlijk Erik Dekker en heel Nederland zal hem op ‘eigen grond’ willen toejuichen. Natuurlijk zijn ook Nederlands kampioen en tour-etappe winnaar Leon van Bon en Maarten de Bakker, vorig jaar winnaar van de Koninginnerit, present.

Zware val
De aanwezigheid van Michel Boogerd is afhankelijk van het herstel na zijn zware val in de voorlaatste etappe van de Tour de France. FarmFrites zal de sprinters Jans Koerts en Robbie McEwen aan de start brengen, maar ook de ex-Ronde van Vlaanderen-winnaar Peter van Petegem en de tempobeul Servais Knaven. Bij Telecom zullen naar verwachting sprinter Erik Zabel, die al 3 jaar opeenvolgend een etappe in de Ronde van Nederland en vijfmaal de groene trui in de Tour won, van de partij zijn, maar ook toppers als Steffen Wesemann, Giovanni Lombardi en Alexander Vinokoerov worden verwacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen