Deel 1: Zo vader, zo zoon bij familie Hartenberg

Links gehurkt Barry en Paul Hartenberg.
Links gehurkt Barry en Paul Hartenberg.
Foto: archief Jan de Roo

In de 143e aflevering van de ‘Sportartikelen uit de oude doos’ een artikel in 2 delen van 10 augustus 2000 over de ‘voetbalfamilie’ Hartenberg. In het jaar 2000 won het team van Boekhandel Hartenberg het prestigieuze Bimotoernooi. Vandaag deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Voor de eerste keer
Het team van Boekhandel Hartenberg won dit jaar voor de eerste keer het Hoofdtoernooi van het Bimotoernooi door in de finale met 2-1 te winnen van het team van slagerij Tomassen uit Putten dat verrassend tot de eindstrijd was doorgedrongen. Hugo Venus scoorde de beide Ermelose doelpunten. In deel 1 komt vader Wim Hartenberg aan het woord.

Kwart eeuw
Het is ongeveer een kwart eeuw geleden dat het allereerste Bimotoernooi werd georganiseerd. De spelers van toen zijn inmiddels zo oud dat hun kinderen thans de toon aangeven op het bekendste voetbaltoernooi in de regio. Een speler die het stokje doorgaf aan zijn zoons is EFC’er Wim Hartenberg, zelf op het Bimotoernooi uitkomend voor FC Bordkrijt. Vanaf de oprichting van deze zaalvoetbalclub was Wim van de partij. De laatste jaren is Hartenberg actief in het Bimo-recreantentoernooi. Zijn zoons Paul (selectiespeler van DVS’33) en Barry (selectiespeler van EFC’58) vertegenwoordigen de familie Hartenberg in het hoofdtoernooi. Een voorbeeld hoe binnen het voetbal een compleet nieuwe generatie is opgestaan.

Paplepel
Het voetbalspelletje heeft in het gezin Hartenberg altijd een grote rol gespeeld. “Als het mogelijk was geweest, hadden de jongens de bal ook letterlijk met de paplepel ingegoten gekregen’’, zegt de 46-jarige Wim Hartenberg, die samen met zijn gediplomeerde zoon Barry de C1 van EFC traint. “Ik was namelijk niet de enige die voetbalde, mijn vrouw speelde zeker zo fanatiek in het dameselftal van EFC’58. Ik moet zeggen dat ik het werkelijk fantastisch vind om met mijn zoons te voetballen. En het allerleukst in mijn ogen is het familietoernooi bij EFC, waar we met het hele gezin in het veld staan. Maar ook het Bimotoernooi is voor ons jaarlijks een feest. ‘De dag van het Bimo-evenement is voor ons ‘heilig’, zegt Paul altijd. Daarom hebben we zelfs het weekendje Oostende met EFC 6 dit jaar afgezegd. Dat zegt voldoende toch!’’

FC Bordkrijt
In 1978 zag FC Bordkrijt het levenslicht, als ‘exclusief’ clubje van onderwijzers. Wim Hartenberg was toen één van de twee niet-leerkrachten binnen de vereniging, waarvan later veel meer voetballers van buiten het onderwijs lid werden. Verschillende zaalvoetballers vonden het wel leuk om op verzoek van enkele leden van EFC mee te doen met het Bimo-toernooi dat toen nog op sportpark ‘De Zanderij’ werd gespeeld. “Je herkende de spelers van FC Bordkrijt meestal aan de gympjes waar ze op speelden’’, weet Hartenberg nog. “Een aantal van hen had geen eens veldvoetbalschoenen. Dat kon toen allemaal, het ging er nog niet zo fanatiek aan toe. Toen het toernooi zich opsplitste in het Hoofdtoernooi en het Recreantentoernooi, hebben wij ons ingeschreven voor het Recreantentoernooi, dat we gelijk wonnen trouwens. Als 15-jarige A-junior deed Paul ook al bij ons mee.’’

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen