Deel 2: Keeper Henk Schuur neemt afscheid van eerste team EFC’58 Ermelo

Henk Schuur verdedigde 11 jaar het doel van EFC'58.
Henk Schuur verdedigde 11 jaar het doel van EFC'58.
Foto: archief Jan de Roo

In de 142e aflevering van de ‘Sportartikelen uit de oude doos’ aandacht in 2 delen voor het afscheid van Henk Schuur bij EFC’58. Hij was maar liefst 11 jaar lang eerste keeper van de Ermelose vijfdeklasser. Kenmerk van deze sympathieke schoolmeester is zijn grote clubtrouw, want ondanks diverse mogelijkheden om hogerop te gaan spelen, bleef Henk zijn ‘EFC’ altijd trouw. Het artikel is van 3 augustus 2000. Vandaag deel 2, klik HIER voor deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Uitlaatklep
Henk Schuur kenmerkt de vereniging EFC’58 als ‘oergezellig’. De keeper, die in het dagelijks leven leerkracht is op basisschool ‘De Triangel ‘ in Harderwijk, heeft het voetbal altijd als een goede uitlaatklep gezien. Andere functies die hij bij EFC vervulde zijn: Jeugdtrainer, keeperstrainer, PR werkzaamheden en jarenlang redactielid van het clubblad van de vereniging.

Grote kwaliteiten
Uit de vele publicaties in de regionale en plaatselijke kranten blijkt duidelijk de grote kwaliteiten van Henk Schuur. Daarom enkele opmerkelijk citaten hieruit. In het seizoen 1989-1990 speelden FC Horst en EFC’58 beiden in de eerste klasse onderafdeling. De eerste wedstrijd werd op 14 oktober 1989 op ‘De Zanderij’ gespeeld. Op dat moment was FC Horst koploper. EFC met onder de lat eerstejaars Henk Schuur draaide goed mee. Enkele passages uit het krantenverslag van die wedstrijd. “FC Horst aanvaller Henk Lubbersen stelde tot tweemaal toe de nog jonge EFC-doelman Henk Schuur op de proef. Hoe de keeper beide malen de bal buiten zijn doel wist te houden, verraadt een groot talent.’’ En even verderop: “Het was echter weer uitblinker Henk Schuur die met een katachtige reactie een perfecte kopbal van Henk Lubbersen uit het doel ranselde.’’ Na afloop van de wedstrijd verklaarde Henk: “Het geeft een lekker gevoel om tegen de koploper en tevens plaatsgenoot FC Horst een punt voor je ploeg te hebben gepakt.’’

Voortreffelijke EFC-keeper
Zaterdag 31 maart 1990 volgde de return. FC Horst was volop verwikkeld in de strijd om het kampioenschap, maar verloor wederom een punt aan EFC’58 en weer was Henk Schuur het grote struikelpunt voor de Horstenaren. In het krantenverslag staat: “Met name in de tweede helft was de voortreffelijke EFC-keeper Henk Schuur de grote hinderpaal voor een ontketend FC Horst. Met een onwaarschijnlijke redding hield de Ermelose goalie zijn doel schoon. Enkele seconden voor het eindsignaal leek Heino Brouwer de winnende Horster-treffer te scoren, maar wederom redde Henk Schuur op sublieme wijze en stelde daarmee een punt voor zijn ploeg veilig. Volgens Paul Jansen, de toenmalige succesvolle trainer van FC Horst, hadden pech en de geweldige keeper van EFC de winst voor zijn ploeg in de weg gestaan.

Glansrol
Op dinsdag 19 augustus 1997 speelde EFC’58 een bekerwedstrijd tegen plaatsgenoot en ‘grote broer’ DVS’33. De krant kopte toen: “Glansrol keeper Henk Schuur’’. In het verslag staat verder te lezen: “Hadden wij maar zo’n keeper gehad de laatste seizoenen, dan speelden we nu waarschijnlijk nog in de Hoofdklasse’’, verzuchtten enkele DVS-supporters na afloop van de bekerwedstrijd EFC’58 – DVS’33. Ze doelden daarmee op Henk
Schuur die al jarenlang het doel verdedigt van de Ermelose vijfdeklasser. De EFC-keeper was er in hoogsteigen persoon verantwoordelijk voor, dat DVS ondanks een niveauverschil van vier klassen slechts met 2-0 won. Met schitterende reddingen voorkwam Henk diverse doelpunten. Daarbij had hij tevens het geluk aan zijn zijde, want ook paal en lat stonden de tegenpartij in de weg. Het komende jaar doet Henk het rustig aan, maar daarna zal hij zeker weer wat gaan doen bij zijn cluppie EFC’58.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen