Deel 2 Wim Besselsen wil goed voetbalklimaat bij FC Horst Ermelo

Wim Besselsen (links) recent als leider van FC Horst 3.
Foto: archief FC Horst

In de 121e aflevering van Ermelose sportartikelen uit de oude doos een interview in 2 delen van donderdag 31 december 1998 met Wim Besselsen, die in 1996 technisch coördinator werd bij FC Horst. Vandaag deel 2, klik HIER voor deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Prettig werken met Ety
Wim Besselsen: “De nieuwe trainer Ety Jansen kon zich in het door de club uitgestippelde beleid vinden en tot op de dag van vandaag is het prettig werken met hem. Voordeel toen en nu is dat je vanuit de vereniging beleid voert en daarbij de juiste trainer probeert te vinden. Het technisch beleid moet als een rode draad door de vereniging lopen, zowel bij de senioren als bij de hoogste jeugdelftallen, waardoor de overgang van de jeugdspelers naar de senioren ook beter te begeleiden is.

Vergrijzing
Omdat we met FC Horst in een vergrijzingsgebied zitten, hebben we weinig jeugdelftallen en moesten we het dus nog vijf à tien jaar doen met de toenmalige seniorenleden, want vanuit de jeugd komt er weinig door. Er moest dus een structuurverandering plaatsvinden in de seniorenafdeling om in de volgende jaren niet in een groot gat te vallen. Het eerste en tweede elftal werden selectieteams, het derde en vierde elftal werden prestatiegerichte teams en vanaf het vijfde elftal begon het recreatievoetbal. Vanuit deze structuur moesten er een aantal beslissingen worden genomen die niet voor alle spelers even leuk waren, maar dit moest gebeuren met het oog op de toekomst.

Jongens goed opvangen
Jonge spelers werden vanuit lagere teams ‘omhoog gehaald’ en selectiespelers die wel lager wilden gaan spelen, werden via veel gesprekken vriendelijk maar ook dringend verzocht om in het belang van de club in het derde of vierde elftal te gaan voetballen om te werken aan de ontwikkeling van de jonge spelers met name op tactisch gebied. Deze verandering was nodig om aan het einde van het afgelopen seizoen de door Saco Sijens opgeleide jeugdspelers te kunnen opvangen in het derde of vierde team. Omdat we dit seizoen geen A1 hebben, is het heel belangrijk dat deze jonge jongens goed opgevangen worden, zodat ze binnen één à twee jaar de stap naar het eerste of tweede elftal kunnen maken.

Kwetsbaar als relatief kleine club
We hebben nu een vrij jonge selectie waarmee we nog jaren vooruit kunnen en dat zal ook moeten, want in de komende twee jaar komen er geen jeugdspelers over naar de senioren. Dat geeft direct aan dat wij als relatief kleine club kwetsbaar zijn, maar ook best trots mogen zijn op onze vereniging, want een eerste elftal met een eigen gezicht is voor FC Horst heel belangrijk. Verder hopen we dat de verbindingsweg naar Drielanden in Harderwijk er gauw komt, zodat we qua aantal jeugdelftallen wat verder kunnen groeien en er ook meer doorstroming gaat komen naar de seniorenafdeling.

Veel meer begrip
In de praktijk is het zo dat de trainers Ety Jansen, Jan Hogt en Saco Sijens met de trainingen en wedstrijden bezig zijn en dat ik in de gaten blijf houden hoe het met de ontwikkeling van de spelers individueel gaat en zorg dat de zaken rond de seniorenelftallen goed geregeld zijn. De trainers zijn vooral gericht op de korte termijn en ik ben veelal bezig met de korte en lange termijn, waarbij het prettig is om verantwoordelijk te zijn voor alle seniorenelftallen, want daardoor is er veel meer begrip voor elkaar.

Goed voetbalklimaat
Door de goede samenwerking met trainers, leiders en vrijwilligers kunnen we met z’n allen blijven werken aan een goed voetbalklimaat bij FC Horst. Daarbij is niet alleen de selectie belangrijk, maar de gehele vereniging en dat merk je vooral aan de bereidheid van de spelers om een ander elftal zo nodig te helpen, want de saamhorigheid binnen de club is groot, waardoor het plezierig werken is in mijn functie’’, aldus Wim Besselsen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen