Deel 2: DVS’33 Ermelo uitstekend van start in de Hoofdklasse

DVS’33 geeft titelkandidaat ACV een lesje in effectiviteit.
Foto: archief Jan de Roo

DVS’33 Ermelo werd in 1998 kampioen in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal en promoveerde naar de Hoofdklasse. De promovendus begon uitstekend aan het nieuwe seizoen op het toenmalig hoogste niveau van het amateurvoetbal. In de 120e aflevering van Ermelose sportartikelen uit de oude doos twee wedstrijdverslagen van DVS’33 uit september en oktober 1998. Vandaag deel 2. Klik HIER voor deel 1.

Hartverwarmend
De wedstrijd tussen DVS’33 en ACV was ondanks de lage temperatuur (het was slechts zes graden) hartverwarmend. Van de eerste tot de laatste minuut boeide het spektakelstuk de ruim 500 toeschouwers. Het werd uiteindelijk een geflatteerd 3-0 overwinning voor de Ermelose ploeg. De kampioenskandidaat uit Assen beschikte over meer kwaliteit, creëerde ook vele mogelijkheden, maar faalde in de afwerking en kreeg van de thuisploeg een lesje in het benutten van de kansen. De Ermelose Hoofdklasser staat verrassend op een met Urk en WHC gedeelde vierde plaats met 9 punten uit 5 duels.

Door Bram Burggraaff.

Drie grote kansen
Met name de eerste helft van de wedstrijd DVS – ACV was zeer aantrekkelijk. Dat was vooral te danken aan de Assenaren, die met zeer aanvallende bedoelingen naar Ermelo waren gekomen en een groot veldoverwicht wisten te creëren. Het gevaar kwam veelvuldig van de rechterkant, waar André Burggraaf na zijn rode kaart tegen VVOG de week daarvoor, ingehouden speelde. Zijn directe tegenstander, de snelle Sahetapy haalde veelvuldig de achterlijn. Het veldoverwicht leverde ACV binnen tien minuten drie grote kansen op. Tweemaal was oud-FC Groningenspeler Arnold Bos dichtbij een doelpunt, maar DVS-keeper Ben van Veldhuizen reageerde in beide gevallen alert.

Ongeschreven voetbalwet
Als een ploeg weigert te scoren, valt het doelpunt meestal aan de andere kant, aldus een ongeschreven voetbalwet. Dat klopte ook deze keer, want DVS kwam in de 17e minuut geheel tegen de veldverhouding in op voorsprong. Wim Beerman bracht Patrick Biemans in stelling die vrij voor doelman Michel Schoenmaker doeltreffend uithaalde: 0-1. ACV bleef druk houden en in de 23e minuut moest Ben van Veldhuizen een schot van Sahetapy onschadelijk maken. DVS deed sporadisch wat terug. In de 29e minuut verlengde Wim Beerman een dieptepass van Arjen Zandstra, maar Patrick Biemans kwam centimeters te kort om af te ronden.

Fabelachtige reflex
In de 39e minuut behoedde Ben van Veldhuizen zijn ploeg opnieuw voor de gelijkmaker. Een voorzet van Michel Westerbeek werd door Marc van Vugt in het midden van het doel gekopt. Van Veldhuizen leek al geslagen, maar met een fabelachtige reflex ‘tilde’ de DVS-goalie de bal over het doel. Op slag van rust werd André Burggraaf verlost van zijn kwelgeest. Sahetapy, gedwongen om mee te verdedigen, beging op de rand van zijn eigen zestienmetergebied een overtreding op Patrick Biemans, waarna de rechterspits direct kon vertrekken. Het publiek van beide kanten vond dit zwaar bestraft, maar scheidsrechter Van Waveren uit Bussum, die kandidaat is voor het betaalde voetbal, en grensrechter Kamphorst uit Barneveld waren eensgezind in hun oordeel.

Verdubbeling
Direct na de pauze kon ACV-trainer Johan Zandstra zijn tactische omzettingen alweer bijstellen. De eerste Ermelose aanval betekende namelijk meteen een verdubbeling van de marge. Uit een pass van Sander Mallie zette Wim Beerman, die zijn oude vorm weer hervonden lijkt te hebben, de bal voor. Twee ACV-verdedigers gingen in de fout, waarna Abel van Willigen de 2-0 ‘binnenliep’. Hierna speelden de Ermeloërs een kwartier lang prima voetbal. In tegenstelling tot VVOG de week daarvoor, benutte DVS de man-meer-situatie wel goed. In hoog tempo werd de bal rondgespeeld en er was langdurig balbezit. In de 53e minuut leek DVS de voorsprong te vergroten, maar Wim Beerman kon uit een voorzet van Abel van Willigen de bal net niet binnen glijden.

Onder druk
De thuisploeg hield dit spelletje niet vol en ACV ging met een man minder weer druk zetten. In de 76e minuut raakte Michel Westerbeek via een Ermelo’s been de paal. De voorzetting uit een corner bracht Erwin Kruit alleen voor Ben van Veldhuizen. Eén meter voor de keeper zocht hij de verre hoek en schoot eveneens op de paal. De druk van ACV gaf DVS ook ruimte. Paul Hartenberg, in de 78e minuut in het veld gekomen voor Sander Mallie, onderschepte de bal, maar zijn solo verzandde. Bij de laatste uitbraak van de thuisploeg in blessuretijd gaf Wim Beerman een pass op Patrick Biemans, die de 3-0 op het scorebord bracht. Daarmee kreeg DVS meer dan het verdiende. De overwinning betekent een opsteker voor de zware uitwedstrijd tegen koploper IJsselmeeervogels.

Commentaar trainer
Trainer Erik Vreekamp was na afloop realistisch: “Met 3-0 winnen van een ploeg die al jaren hoort tot de top van het zaterdagamateurvoetbal spreekt aan, al was het wel geflatteerd. Er is geen één makkie in de Hoofdklasse, maar ACV heeft extra kwaliteiten. Zij moesten vandaag winnen, wij wilden en mochten dat. Na de 1-0 voorsprong kregen zij een 100% kans op de gelijkmaker. Dankzij een zeer knappe redding van Ben van Veldhuizen, die weer helemaal terug is na zijn off-day in Genemuiden, behielden wij de voorsprong.

Op gegeven moment krijg je het gevoel, die bal gaat er vandaag niet in bij ons, maar je dwingt dat ook af. Voor onze ploeg is belangrijk dat Bertus van de Biezenbos weer terug is. Het eerste kwartier na rust speelden we ons beste voetbal. Het was knap dat ACV erin bleef geloven ondanks de 2-0 achterstand. Halverwege de tweede helft zag je bij ons onzekerheden, maar we konden de nul houden en zelfs nog een keer scoren. De week voorafgaande aan de wedstrijd tegen VVOG hebben we met elkaar de zaak kunnen kantelen. Daardoor kwam in Harderwijk de ommekeer. We kunnen komende zaterdag vrijuit spelen tegen koploper IJsselmeervogels, omdat we in vijf van de zeven zware wedstrijden aan het begin van de competitie al negen punten hebben verzameld’’, aldus een tevreden Erik Vreekamp.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen