Deel 2: Schaakvereniging VSG Ermelo is bijna 95 jaar jong

Foto: archief VSG Ermelo

In de 116e aflevering van de Ermelose sportartikelen uit de oude doos een verhaal in 2 delen over het Veluws Schaakgenootschap van donderdag 30 juli 1998. De vereniging bestond toen ruim 70 jaar (inmiddels is dat bijna 95 jaar). Vandaag deel 2, klik HIER voor deel 1.

De vereniging heeft een historie van ruim 70 jaar en is daarmee één van de oudste sportclubs van Ermelo. In het tweede deel komen aan de orde: De interne competities in het afgelopen seizoen, een uitgewerkte wedstrijd tussen Ernst Keijer en Sape Westra en algemene informatie over VSG.

Door Bram Burggraaff.

Kampioensgroep
De kampioensgroep van het Veluws Schaakgenootschap bestond dit jaar uit: Sape Westra, Ernst Keijer, Jan Lambrechts en Andries Mellema. Deze schakers speelden een hele competitie om de titel. Jan Lambrechts, de kampioen van vorig jaar, leek in eerste instantie zijn titel de prolongeren. In zijn tweede partij tegen Ernst Keijer was hij echter niet attent genoeg. Hij zag een combinatie van tacticus Keijer over het hoofd en verloor. De strijd was weer open en uiteindelijk werd Ernst Keijer kampioen met een score van 4,5 punt uit 6 partijen, gevolgd door Jan Lambrechts en Sape Westra.

Keizercompetitie
De Keizercompetitie werd gewonnen door Theo Janssen met 1372 Keizerpunten. De tweede plaats was voor Albert Visscher, die 1313 punten behaalde. Gerard de Hoop, die geen enkele partij verloor, werd verrassend derde met 1242 punten. De felle strijd om de VSG-Beker bracht een finale tussen de routine en de aanstormende jeugd. In de finale had Andries Mellema wit tegen Jan Lambrechts. Mellema speelde goed maar kreeg het weer te kwaad met de klok en verloor uiteindelijk toen hij in tijdnood een stuk verspeelde. Tenslotte was de Rapid-beker voor Mark de Graaf, die sterk speelde en 62,5% scoorde. Wido Sparling werd tweede met 60%.

Jeugd
De jeugd van VSG deed in de winter mee aan de jeugdcommissie. Op drie zaterdagen werd gespeeld tegen teams uit andere plaatsen. Ook waren er drie VSG-jongeren van de partij bij het persoonlijk kampioenschap van de Oostelijke Schaakbond in Apeldoorn.

Elk jaar houdt VSG eind januari een Rapid-toernooi in de hal van Christelijk College Groevenbeek te Ermelo. Het is met gemiddeld 120 deelnemers, één van de grootste schaaktoernooien in de regio.

Wil jij (beter) leren schaken?
De leden van VSG spelen iedere dinsdagavond in ‘Het Speulder’, Wilhelminalaan 18. De jeugdleden beginnen om 18.30 uur en de senioren spelen vanaf 20.00 uur. Dankzij de ongedwongen sfeer is het voor ‘buitenstaanders’ goed mogelijk om zomaar eens te komen kijken en een potje mee te schaken. Voor de jeugd wordt een schaakopleiding verzorgd. Ook volwassenen die (beter) willen leren schaken, kunnen rekenen op ondersteuning. Wie meer wil weten over het Veluws Schaakgenootschap kan contact opnemen met de secretaris Sape Westra, telefoon 0341 552434, of een kijkje nemen in ‘Het Speulder’.

VSG anno 2021
De stabiliteit van het Veluws Schaakgenootschap blijkt wel uit het feit dat Sape Westra, nu voorzitter van VSG, via hetzelfde telefoonnummer nog steeds graag bereid is om iets te vertellen over de vereniging, die inmiddels zijn thuishaven heeft in Echo’s Home ’De Schakel’ aan de Leuvenumseweg 68 (red).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen