Deel 1: Schaakvereniging VSG Ermelo is bijna 95 jaar jong

Foto: archief VSG Ermelo

In de 116e aflevering van de Ermelose sportartikelen uit de oude doos een verhaal in 2 delen over het Veluws Schaakgenootschap van donderdag 30 juli 1998. De vereniging bestond toen ruim 70 jaar (inmiddels is dat bijna 95 jaar). Vandaag deel 1.

De vereniging heeft een historie van ruim 70 jaar en is daarmee één van de oudste sportclubs van Ermelo. In het eerste deel komen aan de orde: Een stukje geschiedenis van deze denksportvereniging en de verrichtingen van de drie VSG-teams in de externe competitie het afgelopen seizoen.

Door Bram Burggraaff.

Geschiedenis
De historie van het Veluws Schaakgenootschap gaat terug naar 17 januari 1927. Toen werd in Ermelo de Damclub Excelsior opgericht. Ruim een jaar later op 28 februari 1928 veranderde Excelsior in een Dam- en Schaakclub. Er werd gespeeld tegen clubs uit Kampen, Nunspeet en Elburg. Het vervoer ging met een geleende bus en één keer reisden de schakers zelfs in de open laadbak van een kleine vrachtwagen naar Nunspeet. Euwe en Aljechin speelden in 1935 de 21ste partij van hun match om de wereldtitel in Ermelo. De schaakpartij, die werd gewonnen door Euwe, vond plaats in het gebouw van het toenmalige Volksbelang. In 1946 werd het Veluws Schaakgenootschap ‘geboren’. De schaakclubs uit Ermelo en Harderwijk fuseerden en de naam werd daarbij aangepast. De fusie was echter van korte duur. Ermelo bleef de standplaats van VSG, Harderwijk kreeg haar eigen Combinatie. Rond 1973, de tijd van Fischer en Spasski, telde het Veluws Schaakgenootschap 100 leden. Momenteel heeft de vereniging 50 leden, onder wie 12 jeugdleden. (Anno 2021 telt VSG 65 leden, waaronder 20 jeugdleden, red.)

Competitie
VSG kan terugzien op een goed seizoen in de externe competitie. Het eerste achttal werd derde in de eerste klasse A, een goed resultaat gezien het feit dat de laatste jaren degradatie dreigde. De eerste match verliep overigens teleurstellend. De Schaakmat 1 trad aan met een sterk verjongd team dat net even te sterk bleek voor de Ermelose schakers; uitslag 5-3 voor de Apeldoorners. In Arnhem boekten de VSG’ers tegen ASV 5 een knappe 6-2 overwinning. Het team is met Gerard de Hoop op het achtste bord en invaller Andries Mellema duidelijk sterker dan vorig jaar. Ook de derde match tegen De Combinatie 1 uit Harderwijk werd met 6-2 ruim gewonnen. Daarmee nam VSG revanche op de Harderwijkers, die vorig jaar knap de winst pakten.

Veel spanning
In de vierde ronde bleek koploper SMB 3 net een maatje te groot en leden de Ermeloërs na veel spanning een nederlaag met de kleinst mogelijke marge: 3,5-4,5. Kampioensaspiraties waren er toen niet meer en in de vijfde ronde streden de VSG’ers om het behoud van de derde plaats tegen het sterke O & O 2 uit Kampen. Op het nippertje werd die match met 4,5-3,5 gewonnen, waarbij een vrij pion van Rob Boterenbrood uiteindelijk de doorslag gaf. Meppel 1 was de volgende opponent en in deze ronde leek VSG te gaan verliezen. Eerstebordspeler Lambrechts, een solide schaker die bijna nooit verliest, moest de koning omleggen. Dat leek de andere Ermelose schakers echter te inspireren en door knappe winstpartijen van Sape Westra, Theo Janssen, Rob Boterenbrood en Rob Hollmann werd het toch nog 5-3 voor VSG. In de laatste ronde gaven de partijen van Andries Mellema en Rob Boterenbrood de doorslag. De jeugdspelers toonden zich tegen het pas gepromoveerde SMB 5 op hun best, toen zij in tijdnood knap wisten te winnen en daarmee de eindstand op 6,5 – 1,5 brachten, een geflatteerde zege. Kampioen in de eerste klasse A werd De Schaakmat 1 op de voet gevolgd door SMB 3, dat slechts 1,5 bordpunt minder behaalde. De derde plaats was voor VSG met 10 wedstrijdpunten en 34,5 wedstrijdpunten.

VSG 2 en 3
Het tweede team van VSG leek even op het kampioenschap af te stevenen in de derde klasse A, maar werd gestuit door O & O 3, dat kampioen werd met 13 wedstrijdpunten en 41,5 bordpunten en alleen een wedstrijdpunt moest afstaan aan het op de tweede plaats eindigende VSG 2. Caissa 1 werd hier derde met 4,5 bordpunt minder dan de Ermeloërs. Jo Wolters werd topscorer van VSG 2 van teamleider Wim Jongejan. Hij scoorde 6,5 punt uit 7 partijen. Het derde team van het Veluws Schaakgenootschap werd kampioen in de vierde klasse B. Het zestal van teamleider Harry Boer won alle wedstrijden en behaalde een score van 23,5 bordpunten. Een percentage van meer dan 78! Het team heroverde daarmee een plaats in de derde klasse, waaruit het vorig seizoen degradeerde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen